Новини

Областният управител Здравко Димитров взе участие в Националната дискусия „Да! На българската икономика“

Областният управител Здравко Димитров  представи своята визия за развитието на града и региона на втората регионална среща в Пловдив, която е част от Националната дискусия „Да! На българската икономика“. Кампанията се организира от Конфедерацията на работодателите  и индустриалците в България и вестник „Стандарт“.

На срещата, на която присъстваха зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и зам.-министърът на транспорта Велик Занчев, народните представители Менда Стоянова и Славчо Атанасов, кметът Иван Тотев, шефът на Агенцията по инвестиции в България Стамен Янев, представители на бизнеса и експерти, бяха повдигнати много проблеми от регионално и местно естество, които пречат на работодателите и развитието на икономиката в района.

Областният управител изтъкна няколко наболели проблема, които очакват своето спешно решение, за да бъде даден мощен тласък на икономиката в региона. Сред тях той открои концесията на Летище Пловдив, подобряване на пътната инфраструктура на града и проблема с квалифицираните кадри, от които спешно се нуждае бизнесът, защото липсата на кадри е основният фактор, спъващ ръста на икономиката. Оказа се, че особено критична е ситуацията в транспортния и строителния сектори.

На форума бе споделен опитът на компаниите в подготовката на специалисти, бяха обсъдени трудностите, с които работодателите  се сблъскват и какви законодателни промени са нужни, за да отговаря дуалното обучение на нуждите на бизнеса. Директори на професионални гимназии и ректори на технически вузове също изложиха проблемите си. Беше повдигнат и въпроса за преминаване на професионалните гимназии под шапката на общината, за да може да се следи и контролира процеса на подготовка на необходимите за бизнеса в региона кадри.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/