Акцент Новини

Областният управител Здравко Димитров се срещна с временно управляващия посолството на Ислямска република Иран Хасан Дотаги

Днес, в сградата на Областна администрация-Пловдив, областният управител Здравко Димитров се срещна с временно управляващия посолството на Ислямска република Иран – Хасан Дотаги. На срещата присъстваха също съветникът по културните въпроси към посолството г-н Мохаммад Али Киани и главният секретар на Областна администрация-Пловдив Борислав Димов.

Поводът за посещението е отбелязването на 120 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Иран и 70-годишнината от културния обмен между двете страни, каза в началото на срещата г-н Дотаги.

Г-н Димитров запозна гостите с историята на Пловдив, като изтъкна, че градът е на около 8000 години и го сравни с Троя и Микена, които обаче са вече „мъртви градове“. „В Пловдив от години съжителстват различни етноси и ние се гордеем с разбирателството и толерантността между тях“, каза г-н Димитров и изтъкна, че областта е една от най-развитите в страната. Той изтъкна пред гостите  предимствата на региона, свързани с винопроизводството, СПА и ски туризма, земеделието и добива на розово масло, както и с многото университети.  Той подчерта, че Пловдивска област е люлка на просветата и културата от векове –  място, където са родени много писатели, художници, музиканти и артисти.

„Много се радвам, че се срещнах с Вас, защото Вашият опит като областен управител ще помогне за развитието на отношенията между двете страни“, каза г-н Дотаги и уточни, че посещението му при г-н Димитров е по две основни причини. Първата е свързана с непрекъснатото и рязко увеличаване на стокообмена между двете страни, което се е почувствало особено силно след посещението на премиера Бойко Борисов в Техеран. „След неговата визита стокообменът достигна 400% ръст“, подчерта г-н Дотаги. Втората причина е свързана с организираната среща на български фирми от цялата страна,  на която в Техеран наши производители ще се срещнат с иранските си колеги. Г-н Дотаги обеща в най-скоро време да изпрати официално писмо, в което да конкретизира в кои отрасли биха могли най-добре да си сътрудничат пловдивските и иранските бизнесмени и производители, за да се подготви специална бизнес делегация.

В края на разговора г-н Дотаги подчерта, че е впечатлен от гостуването си и в най-скоро време ще предложи област в Иран, която да е сходна на пловдивската и да съдейства за тяхното побратимяване като организира среща между двамата областни управители и представители на бизнеса от двете страни.

Преди да си тръгнат, гостите подариха на г-н Димитров книги от Иранското културно представителство. Между тях имаше българско-персийски речник, книга с поговорки и пословици, сходни на българските,  книга с персийски думи, които се ползват и в българския език, както и луксозно издание на „История на древна Персия“. „Тази история излезе от печат вчера и Вие сте един от първите, които я получавате“, каза г-н Дотаги и изрази увереност, че  предстоят още много срещи, които ще  прераснат в ползотворно сътрудничество.

 

Последна редакция на 14 юли, 2017 в 10:21

https://www.livechatalternative.com/