Акцент, Новини

Президентът Румен Радев става патрон на проекта „Народните будители и аз“

Осмото издание на проекта „Народните будители и аз“ ще се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът на трите пловдивски Ротори клуба и Зонта, който стартира през 2009 година благодарение на подкрепата и под егидата на тогавашния кмет на Район Западен и настоящ областен управител Здравко Димитров, набира все по-голяма популярност.

Стартът на поредното издание на средношколското състезание, което има за цел да утвърди националната идентичност на младите българи, ще бъде даден на 30 октомври от 19.00 часа в Голяма конферентна зала на ГДК „Борис Христов“. На събитието ще присъстват държавният глава Румен Радев, областният управител Здравко Димитров и членове на националното жури, което ще оценява победителите във финалния етап на състезанието – академиците Георги Марков – председател,  Антон Дончев,  Константин Косев, Васил Гюзелев и издателят Иван Гранитски.

Областният управител отново подкрепи проекта „Народните будители и аз“ и заяви, че е изключително важно децата да знаят историята, както и да приемат предизвикателството да извършат издирвателска и събирателска дейност за факти от живота и делото на поне един велик българин и народен будител.

За седемте години от своето съществуване, състезанието е обхванало над 63 000 ученика. Тази година проектът успя да излезе извън района и стана национален, като привлече ученици от област Пазарджик и град Варна. Седмото издание даде възможност и за индивидуално участие, в което се включиха 150 ученика с есета, стихотворения, мултимедийни презентации и рисунки на тема „180 години от рождението на Апостола“.

Осмото издание на проекта „Народните будители и аз“ ще се проведе в две възрастови групи – 5-7 и 8-11 клас. В срок до 28 ноември всяка паралелка, която желае да се включи в проекта, избира за свой патрон бележит българин – народен будител, различен от този, с който се представял в предишни години. Първоначалната надпревара ще се проведе в училищата между класовете, заявили участие и избрали патрон за своя проект. Вътреучилищните състезание ще се провеждат от 01 февруари до 9 март 2018 година. Победителите в този етап ще се състезават с първенците в съответния район или община.  Финалният трети етап ще се проведе от 7 май до 3 юни 2018 година. Първенците ще бъдат наградени с посещение на знакови патриотични места в България. Паралелките, заели първо място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с двудневна екскурзия, а класовете, заели второ и трето място ще имат възможност да отидат заедно с класните си ръководители на еднодневна екскурзия.

Индивидуалните участия за 2018 година са в чест на две бележити годишнини – 140 години от Освобождението на България и честване на Христо Ботев. Втората тема ще бъде разделена на два етапа. Първият етап, който трябва да приключи на 6 януари, е посветен на 170 години от рождението на поета-революционер, а вторият, който приключва на 9 май, ще отбележи 142 години от гибелта му.

Създателите на проекта „Народните будители и аз“ са замислили още едно предизвикателство, с което се надяват да излязат извън училищата и класните стай и да провокират интереса към темата на по-широк кръг от хора. На 1 ноември, когато отбелязваме Деня на народните будители и почитаме книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, ще бъде проведена викторина, посветена на делото им. От 17.00 часа до 19.00 часа на партера на мол „Марково тепе“ ученици от пловдивските училища ще представят свои презентации на тема „Народните будители и аз“ и ще проведат блиц викторина с посетителите на търговския център. За всички граждани, които се включат във викторината и отговорят правилно на въпросите, организаторите са осигурили книги за награда.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/