Акцент, Новини

Третата среща, свързана с Българското европредседателство, Европейската година на културното наследство и Пловдив 2019, се проведе в гр. Стамболийски

На 17 ноември се проведе Третата информационна среща по проекта на Областна администрация  – Пловдив – „Българското председателство на Съвета на ЕС в Европейската година на културното наследство 2018 към предстоящото домакинство на гр. Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г.”  в читалище „Никола Вапцаров“ в гр. Стамболийски. На събитието присъстваха г-жа Евелина Апостолова – зам. областен управител на област Пловдив, зам.-кметът на община Стамболийски – г-жа Мария Вълканова, общински съветници, читалищни дейци, учители и общественици.

Срещата откри зам. областният управител г-жа Евелина Апостолова, която подчерта, че членството ни в Европейския съюз не е само привилегия, но и отговорност, свързана с изграждането на силно и единно европейско семейство. Приветствие към гостите, като представител на общината домакин, поднесе и зам.-кметът на гр. Стамболийски –г-жа Мария Витанова-Вълканова.

По традиция, представянето на проекта започна с кратък анимационен филм – „Десет години България в ЕС” и включваше четири мултимедийни презентации.

Началникът на отдел „Координация и европейска интеграция” – г-жа Снежана Александрова, разясни на присъстващите, че поредицата от информационни срещи се провеждат по инициатива на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организират от Областна администрация – Пловдив. Тя подчерта, че проявите са част дейностите по провеждане на комуникационните инициативи от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2017г.

В презентацията си, на тема „Българско председателство на Съвета на ЕС, 01. януари-30 юни 2018 г.”, г-жа Александрова представи информация, посветена на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и приоритетите на страната ни при председателството на Съвета на ЕС.

На информационната среща бяха представени още три презентации. Г-н Красимир Лойков от Европейски информационен център „Европа директно”, Център „Образование за демокрация” представи темата „2018 – Европейска година на културното наследство, Европа за култура”.

Доц. д-р Красимира Кръстанова и доц. д-р Меглена Златкова от ПУ „Паисий Хилендарски” представиха презентацията си на тема „Еврпейскатата година на културното наследство, Регионални оптики”, а Елица Василева от Общинска фондация „Пловдив 2019“ представи темата „Път към Пловдив”. В края на срещата Ренета Георгиева от Фондацията обяви отворена покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, а срокът за кандидатстване е от 1-ви ноември 2017 до 31-ви януари. Пълният текст на поканата, както и всички документи, необходими за кандидатстването могат да се видят на: http://plovdiv2019.eu/

Четвъртата информационна среща ще се проведе в Асеновград на 22-ри ноември, 2017 г.

 

Галерия

 

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/