Акцент, Новини

Областният управител се срещна с министъра на културата и ръководството на Фондация 2019

Областният управител Здравко Димитров проведе работна среща с министъра на културата Боил Банов. На срещата бяха обсъдени въпроси свързани с готовността на Пловдив за поемане на домакинството на Европейска столица на културата през 2019 година. Министърът на културата потвърди  ангажимента на ръководеното от него ведомство за реновирането на залата на филхармонията и обеща, че ремонтът ще приключи в срок и пловдивчани ще могат да се радват на една съвременна концертна зала. Двамата обсъдиха и редица културни инициативи, по които ще координират усилията си.

Г-н Здравко Димитров проведе  и друга среща, на която присъстваха кмета по културата Александър Държиков, изпълнителния директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, Елица Василева от общинската фондация, зам.-областните управители Евелина Апостолова и Димитър Керин. Цел на разговора бе обсъждането и подписването на специален меморандум между Областна администрация – Пловдив и Фондация 2019, с който се поставя началото на двустранно партньорство между двете институции в областта на културния обмен в областта. Споразумението ще даде възможност да се търсят начини за поощряване на културните мероприятия в района, които ще наситят с нови интересни фестивали и събития представянето на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година. Представителите на Фондация 2019 представиха отворената покана за финансиране на проекти, инициирани от и за читалищата в Пловдив и региона, с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик и в нея могат да кандидатстват, както читалищата в тези области, така и техни партньори, които са приготвили специално проекти по повода, заедно с тях и местните общности. Целта на програмата на Фондация 2019 е да поощрява най-разнообразни културни изяви и възможности за обогатяване на културния живот на тези общности, както и за развиване на социално предприемачество.

Областният управител подчерта, че връзката между институциите е от изключително важно значение, не само за успешното приключване на този проект, но и за оставянето на трайна следа в културното пространство на региона.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/