Акцент, Новини

Млади пловдивски таланти се завърнаха от официално посещение в Китай

Трима млади музиканти, ученици от СУ „Любен Каравелов“ – Пловдив, представиха България в 18-ия Международен фестивал в провинция Хайнан, който се проведе в Хайкоу от 18-ти до 20-ти ноември 2017 г. Христина Терзиева, Александър Атанасов и Михаела Станчева бяха изпратени на официална визита от областния управител на област Пловдив – Здравко Димитров. Те бяха придружени от г-жа Сабина Попова, ръководител на офиса на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие в Шенжен, която представляваше област Пловдив по време на срещата на лидерите на международните побратимени провинции.

Посещението бе във връзка с подготовката на споразумението за сътрудничество между област Пловдив и провинция Хайнан и се проведе в периода 15.11.-10.12.2017 г. То се осъществи със съдействието на Българо-китайска търговско промишлена палата, компания Beijing Fangcaoziyan Cosmetics Trading Co Ltd. и посолството на Република България в Пекин. По време на визитата в провинция Хайнан учениците и техният ръководител бяха придружени от Негово Превъзходителство Григор Порожанов – посланик на Република България в Китай.

Пловдивските ученици имаха участия в културни форуми в Пекин и Шенжен. В Пекинския университет за чужди езици те се срещнаха със студентите от паралелката по български език, формирана за първи път през септември тази година, a в Шенжен младите музиканти посетиха Политехниката на Шенжен, чиито представители неотдавна гостуваха в Пловдив и откриха Китайски център за професионално обучение в ПУ „П. Хилендарски“. По време на посещението учениците се запознаха с народни китайски инструменти и музика, a от своя страна представиха българските народни инструменти и музика.

В Шенжен Христина, Михаела и Александър участваха в 6-та Международна седмица на културата и изкуствата на побратимените градове. На церемонията по откриването й като домакини присъстваха заместник-кметът на Шенжен г-н Ай Сюефън, г-н Уан Юуън (Робърт) – заместник генерален директор на Службата на външните работи към Правителството на община Шенжен, Дерек Фън – началник на отдел „Европа и Африка“ в международния отдел на община Шенжен, както и представители на 12 побратимени града. По време на седмицата на културата и изкуствата на побратимените градове заедно с българското трио участваха и градовете Кавала и Амстердам. На представянето публиката остана впечатлена, че нашите представители са единствените, които са облечени в традиционни национални носии.

След втория концерт, на който Христина започна изпълненията си със соло, без музикален съпровод, талантливата певица получи многократни похвали за гласа си и перфектното изпълнение от  Музикалния директор и официалните гости.

Следващите дни нашите представители участваха в концерти в район Лонгхуа. Преди първия концерт, на официална вечеря, дадена в чест на участниците във фестивала, присъстваха г-н Мяо Нинли – заместник-секретар на ККП на район Лонгуа и секретар на Комитета по политика и право на район Лонгхуа; г-н Уан Юуън – заместник генерален директор на Службата на външните работи към правителството на община Шенжен; г-жа Ян Юнцюн – заместник генерален директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ на община Шенжен; г-н Хан Дан – член на Постоянния комитет на ККП на район Лонгхуа, директор на ГУ на ККП; г-жа Йе Хуей – заместник директор на управлението на подрайон Гуанху на район Лонгхуа; г-н Ли Дзюен – ръководител на отдел „Външни работи“ на Народното правителство на район Лонгхуа; делегация от 7 души от общината на град Кавала, ръководена от кмета им. По време на официалната част ръководителят на нашата група г-жа Сабина Попова направи кратка презентация на гр. Пловдив.

Впечатляващото представяне на тримата млади пловдивски таланти, с тяхна снимка, е отразено дори в един от най-многотиражните вестници „Шенжен Ивнинг Нюз“.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/