Акцент, Новини

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров и областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир подписаха Декларация за сътрудничество и съвместна дейност

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир бе на официално посещение и се среща с областния управител на Област  Пловдив Здравко Димитров.

В рамките на посещението двамата подписаха Декларация за намерение за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация – Пловдив и Областна управа Одрин с цел да укрепят и развият съществуващите международни договори в сферата на търговията, икономиката, науката, селското стопанство, техниката и културните взаимоотношения на Република Турция и Република България, да осигурят подходящи условия и да инициират съвместни дейности на бизнеса и други организации в област Одрин и област Пловдив.

На срещата присъстваха генералният консул на Турция в Пловдив – Хюсеин Ергани, директорът на областна полиция в Одрин – Али Курт, директорът на митници и търговия регион Тракия – Яшар Оджак, Муса Ашълъоглу – директор на дирекция миграция в Одрин, Ахмет Хаджъоглу – директор на областна дирекция по култура и туризъм в Одрин, Атилла Байазът – директор на Областна дирекция на земеделието и горите – Одрин, д-р Аднан Тюлек – директор на Тракийския институт за селскостопански изделия – Одрин, Джемал Туран – зам.-директор на Областна дирекция на образованието – Одрин, Реджеп Зъпкънкурт – директор на Управителния съвет на Търговско-Промишлена Камара-Одрин, Федаи Джанъм – председател на Общия съвет на Търговската борса, Дженгиз Йорулмаз – директор на Управителния съвет на Стопанската камара в Одрин и Мехмет Али Ердем – Търговски Аташе при Генeрално консулство на Република Турция в Пловдив.

От българска страна участие във форума взеха Генералният консул на България в Одрин – Васил Вълчев, заместник областните управители Евелина Апостолова и Петър Петров, главният секретар на Областна администрация – Пловдив – Борислав Димов, командирът на 68-ма бригада Специални сили – бригаден генерал Явор Матеев, директорът на Областна дирекция на МВР – старши комисар Атанас Илков, Светлан Кичиков – директор на Главна дирекция Гранична полиция, Ангел Цанков – директор на Областна дирекция на МВР – Хасково, ректорът на Аграрен университет – проф. Христина Янчева, заместник-ректорът на УХТ – проф. Йорданка Алексиева, директорът на Областна дирекция земеделие – Татяна Богоева, директорът на Регионална дирекция по горите – инж. Мирослав Димитров, началникът на РУО Пловдив – Иванка Киркова и инж. Пламен Панчев – председател на клъстер „Тракия икономическа зона“.

На срещата бяха обсъдени темите за сътрудничество в сферата на търговията и селското стопанство, културата, образованието и беше подписана Декларация за намерение за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация – Пловдив и Областна управа област Одрин.

Направленията, включени в Декларацията са следните: Реализиране на общи инициативи, действия и програми за по-нататъшното развитие на сътрудничеството между двете области, програми за икономически, образователен и културен обмен, осъществяване на дейности за развитие на туризма и туристическия обмен, развитие на икономиката и предприемачеството, сътрудничество в сферата на образованието, културата, здравеопазването, спорта и туризма.

По време на разговора в Областна администрация – Пловдив двамата областни управители обсъдиха няколко важни теми във връзка с доброто партньорство между двете държави, сред които бяха незаконната миграция, протокола за Договорености от 13 февруари 2007 г. и Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г.

Областният управител Здравко Димитров приветства гостите и не скри задоволството си от подписване на меморандума за сътрудничество, като заяви, че той гради здрава основа, върха която ще се създават дълготрайни добросъседски и партньорски отношения. Той не скри, че с г-н Йоздемир ги свързва трайна дружба, която се е зародила още при посещението на областния управител на Одрин преди година и половина, а плод на това приятелство е подписването на настоящата Декларация за намерение сътрудничество и съвместна дейност.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир благодари за радушното посрещане и заяви, че подписването на Декларацията за  сътрудничество и съвместна дейност е ясен знак за добрите намерения на двете страни. Той подчерта, че има потенциал за реализирането на много проекти в икономическата и културната сфери, земеделието, образованието и туризма.

Представителите на висшите учебни заведения представиха възможностите за съвместни партньорства и сътрудничества, а г-н Пламен Панчев представи възможностите за инвестиции, които предоставя „Тракия икономическа зона“.

На срещата в Областна администрация – Пловдив бяха обсъдени и други съвместни проекти, които могат да бъдат реализирани в близко бъдеще, като първата стъпка вече е направена с организирането на среща между представители на бизнеса от двете държави, която ще се проведе в скоро време в Одрин. Днес се подписва и договор за побратимяване между СУ „Братя Миладинови“ – Пловдив и Средно училище „Ататюрк“ в Одрин. Побратимените отношения ще бъдат във сферата на обмен на учители и ученици, и разработки на съвместни теми, свързани с образованието. Това ще даде възможност за взаимно опознаване на двете култури.

В края на посещението си г-н Йоздемир подари на областния управител ценна дърворезба, на която е изобразена желязната църква „Св. Стефан“, а Здравко Димитров му връчи плакет на Областна администрация и картина с изглед от Стария Пловдив.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Последна редакция на 25 октомври, 2018 в 13:15

Skip to content https://www.livechatalternative.com/