Акцент, Новини

Пловдив отбеляза Международния ден на авиацията и космонавтиката

Тържествена церемония по отбелязване на Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12-ти април, се проведе в 11.00 ч. пред възстановения барелеф на летеца-космонавт Юрий Гагарин“, до колелото на Панаира. Официални гости на събитието бяха зам. областният управител инж. Димитър Керин, Олег Акимкин – аташе на посолството на Русия, Вячеслав Тарасевич – аташе на посолството на Русия, командирът на 68-ма бригада – бригаден генерал Явор Матеев, зам.-кметовете на р-н „Северен“ – Лариса Кътова и Калоян Георгиев, секретаря на кметството – Десислава Йорданова и директорът на центъра по руски език и култура – доц.  д-р Надя Чернева. Слово за историята на авиацията изнесе военния историк доц. д-р Петър Ненков, а за празничното настроение допринесоха с музикалната си програма децата от ОДЗ „Космонавт“ в район „Северен“. Венценосци положиха венци и цветя от името на посланика на Русия – Алексей Макаров, областния управител Здравко Димитров, почетни консули и множество неправителствени организации.

Кулминацията на празника  се състоя на единствената по рода си Алея на космонавтите на Бунарджика, където се проведе тържествена церемония по поднасяне на венци на паметните плочи на 25-те космонавти, посетили града ни. В нея  участваха Почетна рота и Военният духов оркестър на Пловдивския гарнизон, представителите на руското посолство в България, зам. областният управител инж. Димитър Керин, ръководители и състав на авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево и граждани на Пловдив.

Честванията по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката  бяха организирани с подкрепата на „АВИАМАШ“- ЕООД  от Българско астронавтическо дружество – Пловдив, Гражданска инициатива “Славяни”, Институт за космически изследвания и технологии – БАН, Летище “Пловдив”, Трета авиобаза Граф Игнатиево, Двадесет и четвърта авиобаза Крумово, 68-ма бригада „Специални сили“, Музей на авиацията, Сдружение „Славянски свят“, Руски клуб “Отечество”, Авиационен клуб „Чисто небе“–Пловдив, ТС на Клуб на авиацията-Пловдив, ОС Движение „Русофили“, Дискусионен клуб „Космос“, Модел клуб–Пловдив, списание „Клуб Криле“, СОСЗР – Пловдив и ДПРОНД – Пловдив.

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/