Акцент, Новини

Втора работна среща във връзка с възстановяването на Военен клуб – Пловдив

По инициатива на областния управител Здравко Димитров се състоя втората работна среща на инициативния комитет за възстановяване блясъка на Военен клуб – Пловдив. Повод за организирането на срещата беше желанието на областния управител, представителите на областната администрация, военните и членовете на инициативния комитет да стартира цялостното ремонтиране и възвръщане на историческата архитектура на емблематичната за града сграда, както и превръщането й в средище на градския културен живот.

На срещата присъстваха и бригаден генерал Явор Матеев, директорът на Регионален исторически музей в град Пловдив – г-н Стефан Шивачев, изпълнителният директор на Министерство на отбраната Валери Стоянов, заместник областните управители г-н Петър Петров и Димитър Керин, г-н Борислав Димов – главен секретар в областна администрация Пловдив началникът на Военно окръжие – Пловдив полковник Стефан Карагегов, о.з полковник Сотир Докторов – почетен председател и секретар на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Пловдив, о.р майор Атанас Хаджиев – председател на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България – гр. Пловдив и о.з полковник Атанас Найденов – секретар на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Пловдив, заместник-началникът на ВО подполковник Петров, главният архитект на Областна администрация – Пловдив – г-н Валентин Маринов и експерти.

 Всички присъстващи бяха единодушни, че трябва да се работи за реализиране на идеята за пълноценен ремонт на сградата, строена преди 110 години.

Г-н Стефан Шивачев представи историческа справка за създаването на Военния клуб и предостави на присъстващите снимки от първоначалния вид на сградата, чието строителство започва през 1906 година и завършва през 1908 година, а официалното му тържествено откриване става на новогодишен бал срещу 1909 година.

През 1923 година във Военния клуб е възникнал пожар, който основно е засегнал покривната конструкция, включваща три броя кули. След пожара е извършен ремонт, при който две от кулите са отстранени.

Директорът на музея показа архивни снимки, които дават визуална представа за облика на сградата преди разрушаването й от пожарите и земетресенията.

Вследствие на две земетресения голяма част от покрива е разрушен и от 1929 г. със средствата на държавата е възстановен в сегашния й вид.

Във Военен клуб – Пловдив предстои да бъдат извършени частични ремонтни дейности на втори и трети етаж на сградата, които са крайно недостатъчни.  По прогнозна стойност, цялостен ремонт с възстановяване на първоначалния вид на фасада, покрив и интериор на сградата, ще възлезе около 4 млн. лв. Ако до две седмици се формира работна група, до средата на месец юли може да стартира техническото задание и ремонтът да приключи в рамките на една-две години. Залата разполага с около 450 места, които ще бъдат мобилни, за да може да се превърне в мултифункционална.

Областният управител – г-н Здравко Димитров застана твърдо зад идеята да бъде възстановен първоначалния вид на Военен клуб – Пловдив и обеща да окаже пълно съдействие за реализирането на този проект. Той заяви, че целта е да бъде възстановен блясъка и величието на сградата, за да може тя да остане за идните поколения и да се превърне в притегателен културен център, който ще използва и от гражданите, и от военните.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/