Акцент, Новини

Наградиха най-грамотните ученици от състезанието по български език „Св. Иван Рилски“

На 4-ти юни, в сградата на Областна администрация-Пловдив , с тържествена церемония приключи 15-то издание на състезанието по български език „Свети Иван Рилски“. За поредна година то се организира от Фондация „Свети Иван Рилски“,  с подкрепата на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН и под патронажа на Областния управител на област Пловдив.

Тържеството по награждаването започна символично с химна „Върви, народе възродени“ и изправи на крака всички присъстващи.

Двама от заместниците на областния управител, г-жа Евелина Апостолова и г-н Петър Петров, уважиха събитието.  Г-н Петров поздрави от името на ОУ Здравко Димитров участниците в конкурса.

”Скъпи ученици, победители в състезанието по грамотност, обръщам се първо към Вас с огромно уважение, защото с Вашия успех Вие демонстрирахте не просто знания по правопис, а почит към родния език и себеуважение. Гордейте се със себе си и имайте самочувствието на знаещи и можещи личности.” Към присъстващите учители г-н Петров се обърна с думите: „Уважаеми учители, поздравявам Ви за резултата от Вашия труд. Пожелавам Ви никога да не губите Вашата вяра за значимостта на учителската професия. Имайте самочувствието, че с Вашият труд и енергия изграждате успешни и креативни личности“.

Дългогодишният координатор на състезанието, г-жа Маргарита Николова, запозна родителите и гостите с целта и очакваните резултати от състезанието. „И тази година се включваме в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института по български език  към БАН. Целта е да се привлече вниманието на учениците и родителите, законодателите, медиите, университетските преподаватели, институциите, свързани с образованието към огромното значение на грамотността за развитието на обществото.“ каза тя в обръщението си.

След официалната част на тържеството бяха връчени грамоти и награди на учениците от 1-ви до 12-ти клас, класирали се на първите три места. Грамоти за успешното им представяне  бяха връчени и на техните учители.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/