Акцент, Новини

Иранският посланик на официално посещение в Областна администрация – Пловдив

Областният управител Здравко Димитров прие на първото официално извънстолично посещение новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в България Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Посланик Расули има над 30 годишен дипломатически стаж и е изпълнявал задържанията си в 70 държави, но е предпочел да дойде в България, защото е очарован от нашата страна и иска да работи за съживяването на старите добри икономически отношения между двете страни. Официалното встъпване на дипломата в длъжност бе на 27 септември, когато Н. Пр. Расули връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев.

Областният управител  Здравко Димитров приветства госта и представи възможностите, които предоставя най-бързо развиващата се икономическа зона в България. Той подчерта, че тук инвеститорските намерения са защитени от добри закони и има изключително добър бизнес климат. Г-н Димитров заяви, че толерира сътрудничеството и ще подпомага инициативите за икономическо партньорство, като предложи да съдейства за организирането на форум, на който да се срещнат представители на бизнеса от двете държави.

Н. Пр. Расули не скри прекрасните си впечатления от България и подчерта, че отношенията между Иран и България са традиционни и дълбоки, защото и двата народа имат общи черти и древна история. Той направи кратък преглед на двустранните отношения и заяви, че очаква сериозни крачки в задълбочаването им. Посланикът предложи да бъде подписан меморандум за побратимяване между Пловдивска област и иранската провинция Маркази, чиято столица е индустриално развитият град Арак и покани участници от българска страна на предстоящото икономическо изложение Иран Expo 2018, което ще се проведе в Техеран.

Областният управител и Н. Пр. Расули бяха единодушни, че ще положат всички усилия, за да бъде изградено ползотворно икономическо сътрудничество.

В края на срещата, гостът подари на областния управител ръчно изрисувана изящна ваза и получи за спомен плакет на Област Пловдив.

На срещата присъстваха заместник областните управители Евелина Апостолова и Димитър Керин, както и главният секретар на Областна администрация – Пловдив, Борислав Димов.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/