Акцент, Новини

Областният управител и премиера направиха инспекция на възстановителните дейности на манастира „Св. Петка” и пътя Пловдив- Асеновград

Областният управител Здравко Димитров и екипът му – заместник областните управители Евелина Апостолова и Димитър Керин, главният секретар Борислав Димов и експертът по сигурността към Областна администрация – Пловдив  Валери Баранов, както и Пловдивският митрополит Николай, посрещнаха министър-председателят Бойко Борисов, който направи инспекция на ремонта на Мулдавския манастир „Св. Петка” край Асеновград.

Те бяха посрещнати от игуменката на манастира – сестра Юлита, запалиха свещи в манастирската църква и се поклониха пред иконите на светците, след което направиха оглед на строителните дейности по възстановяването на източното и северно крила, унищожени от пожар през 2010 година.

Пловдивският митрополит Николай благодари за личната ангажираност на министър-председателя Бойко Борисов и усилията на правителството, което отпусна 500 хил. лева през 2016 година за възстановяване на манастира, но подчерта, че е крайно необходимо да бъде прекаран водопровод до светата обител и да се изгради нормална пътна връзка до нея.

Премиерът Борисов заяви, че е възложил на ВиК Пловдив подготовка на проектната документация по изграждане на водопровода и проектът вече е съгласуван между всички институции, което ще даде и зелена светлина по изграждането му. Той обеща в скоро време да започне дейността и по рехабилитацията на пътя до манастира.

Министър-председателят заяви, че  още идната сряда ще бъде задействана процедурата за отпускането на 600 хил. лева, които са необходими за ремонта на Пловдивската семинария. Тези средства идват от битката с контрабандата, обяви Борисов.

Г-н Борсов обеща, че в близко бъдеще ще се мисли и за ремонт на незасегнатата от пожара част от манастира „Св. Петка“, както и укрепване на камбанарията на църквата, които също спешно се нуждаят от ремонт. По препоръка на областният управител и игуменката Юлита, тази част от манастирският комплекс ще запази автентичния си вид.  Премиерът заяви, че е поръчал да се направи конструктивно проучване, с цел да се запази историческата стойност на светата обител.

След това, министър-председателят и областният управител направиха инспекция на дейностите по изграждане и рехабилитация на път II-86 Пловдив-Асеновград. Бяха обсъдени временната организация на движението и контрола върху качеството на строителните материали, които се използват при изгражданите на пътя.

Основното трасе ще бъде пуснато в експлоатация през месец ноември, а работата по локалните платна, които ще дават пълен достъп на обектите, които са в близост до него, ще започне през месец март.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/