Акцент, Новини

Пловдив тържествено отбеляза 133-та годишнина от Съединението на България

Областният управител Здравко Димитров, заедно с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник-министъра на културата Амелия Гешева, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, кмета Иван Тотев, заместник областните управители и главния секретар на Областна администрация – Пловдив присъства на честванията на 6-ти септември – ден на Съединението на България и празник на град Пловдив.

Тържествата по повод 133-та годишния от свидната за всеки българин дата започнаха в храма „Света Богородица“, където Негово Високопреосвещенство – Пловдивският митрополит Николай отслужи Тържествена света литургия. Митрополит Николай пожела честит, щастлив и благословен празник на всички и призова политиците и народа да ценят Съединението. Той отбеляза важността на историческото събитие и мястото на Пловдив в него. Митрополитът пожела Божията благодат „да пребъде в нашия град за неговия напредък, да има мир, щастие и благоденствие“. В храма присъстваха, командирът на 68 бригада Специални сили – Явор Матеев, директорът на ОДМВР – Атанас Илков, народни представители от Пловдив и областта, кметове на райони, общински съветници, заместник-кметове, общественици и много граждани. След това бяха положени венци и цветя пред паметниците на Захари Стоянов и капитан Райчо Николов.

„Нека се чувстваме здрави, обединени и българи, където и да се намираме по широкия свят. Във времената, в които живеем, все повече имаме нужда да сме обединени, а в годините сме доказали, че ако сме обединени и заедно зад обща кауза, винаги побеждаваме“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Следобед, по  традиция комитет „Родолюбие” представи възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. ,а в Музея на Съединението бе открита изложбата „Пловдив в културната история на България“.

Кулминацията на честването бе тържествената заря проверка, която се състоя пред паметника на Съединението. Слово произнесоха президентът  Румен Радев и пловдивският кмет Иван Тотев, а празникът приключи с пищна заря.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/