Акцент, Новини

Народно читалище „Васил Левски-1861г.” в Карлово отбеляза приноса на Република България за спасяване на евреите от Холокоста с богата програма

„Да помним!” – това е заглавието на тематичната вечер, която на 23 октомври 2018 година Народно читалище „Васил Левски-1861г.” Карлово посвети на приноса на Република България за спасяване на евреите от Холокоста. Събитието се проведе в Камерната зала на читалището със съдействието на Областна администрация – Пловдив по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2018 г.

Доц. д-р Пламен Славов припомни хронологията на събитията отпреди 75 години и отговори на въпроса защо нашата нация е отказала да стои в послушание, когато другите са предавали еврейското си население.

За народния представител от Карлово и секретар на комисията по външна политика – Стефан Караиванов, един от 42-мата депутати, подписали писмото, внесено от подпредседателя на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев, разказа неговият внук – Стефан Караиванов.

По време на вечерта прозвуча част от музиката на Джон Уилямс към филма „Списъкът на Шендлер” в изпълнение на младия пианист от Детската музикална школа – Илия Пиринчиев.

Камерен ансамбъл „Импресия” под ръководството на диригента, композитор и аранжор Йосиф Герджиков поднесе едни от най-известните песни на еврейския народ – изстрадал и възтържествувал – ,,Йерусалим – Светият град”, ,,Вечерна молитва”, ,,Шалом алилуя”и ,,Хава нагила”.

 

Галерия

[/su_custom_gallery]

Skip to content https://www.livechatalternative.com/