Областният управител Здравко Димитров и министър Нено Димов инспектираха укрепителните дейности в коритото на река Чая

Областният управител Здравко Димитров, министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Снежина Димова, кметът на община Садово Димитър Здравков, кметът на с. Катуница Красимир Юруков и експерти от различните държавни ведомства, обходиха компрометираната подпорна стена на река Чая в землищата на село Катуница.

По нареждане лично от премиера Бойко Борисов, още сутринта багери и машини започнаха спешно прочистване на старото русло на реката, по което да бъде отклонена водата, за да започне укрепване на подпорната стена.Частичното бедствено положение ще продължи докато не бъде решен проблемът. 

Кметът на Община Садово обясни, че сред основните причини за пропукване на подпорната стена е неправомерния добив на инертни материали в коритото на реката, както и нерегламентираното изхвърляна не строителни отпадъци в района. Областният управител и министър Димов се запознаха на място с причините за периодичното компрометиране на дигата. Министърът заяви, че сигналите за незаконно изземване на инертни материали от коритото на река Чая вече са предадени на прокуратурата.

Областният управител Здравко Димитров беше категоричен, че критичните места са известни и е нужна превенция, за да не се допускат подобни ситуации, но за целта са необходими средства.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация - Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017