Новини

Областният управител поздрави тазгодишните носители на почетния приз „Следовник на народните будители“

Областният управител Здравко Димитров уважи тържеството по случай връчването на званието „Следовник на народните будители“ и поздрави тазгодишните носители на почетния приз – ректора на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ проф. Запрян Козлуджов и общественика и краевед Мимо Райчев. „В навечерието на един от най-светлите празници, в който си спомняме имената на много бележити българи, благодарение на които сме съхранили своята идентичност, духовна култура и традиции, за мен е чест да поздравя двама много скъпи мои приятели, които тази година са отличени със званието „Следовник на народните будители“. Искам да им пожелая да продължават със същия хъс да посрещат всяко предизвикателство, да са все така целеустремени, всеотдайни и отдадени на това, което могат и вършат с голяма любов“, каза областният управител в приветствието си към носителите на почетното звание .

Отличието „Следовник на народните будители“ се връчва ежегодно от 2002 година от сдружение  „Мемориал на духовността“, с подкрепата на Народна библиотека „Иван Вазов“, Общински читалищен съвет, и други обществени организации.

Получават го заслужили пловдивчани, известни със своя труд и творчество на полето на духовността, с принос към образованието, културата и изкуствата.

Тази година бяха определени двама носители на званието „Следовник на народните будители“ и наред с проф. д-р Запрян Козлуджов бе награден и краеведът Димитър Райчев, автор на „Пловдивски справочник“ и „Пловдивски алманах“.

Наградата „Следовник на народните будители“ , която представлява Ритон реплика с протоме на галопиращ кон от село Борово, беше връчена от председателят на Сдружение „Мемориал на духовността“ Радка Колева. Бяха прочетени приветствия и от председателя на Комитет „Васил Левски“ доц. Кирчо Атанасов, зам.-кмета по културата Амелия Гешева, от Общински читалищен съвет и Народна библиотека „Иван Вазов“.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив

Skip to content https://www.livechatalternative.com/