Акцент, Новини

Под патронажа на Областния управител на област Пловдив се проведе ХІХ–ят национален пленер „Традиция, екология, творчество“

Тази година 19–то издание на Националния пленер се проведе от 22 до 25 април 2019 г. в гр. Пловдив със съдействието и подкрепата на Здравко Димитров – Oбластен управител на област Пловдив.

СУ ,,Свети Свети Кирил и Методий” Пловдив съвместно с Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието – Пловдив е традиционен организатор и домакин на Националния пленер „ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ,ТВОРЧЕСТВО”, включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН. 

Откриването на пленера се състоя на 22.04.2019 г. в Oбластна администрация – Пловдив с участието на Областния управител г-н Здравко Димитров, заместник областните управители г-жа Евелина Апостолова и г-н Петър Петров и главния секретар на Областна администрация – Пловдив г-н Борислав Димов. В обръщението си Областният управител на област Пловдив изрази безрезервната си подкрепа за тази инициатива, свързана с разгръщането на творческия потенциал на учениците и случваща се в навечерието на светлите Великденски празници в хилядолетния ни град.

Официалното награждаване и закриването на пленера на 25.04.2019 г. уважиха заместник областните управители: г-жа Евелина Апостолова, г-н Петър Петров и г-н Димитър Керин и началникът на Регионалното управление на образованието –Пловдив г-жа Иванка Киркова.

Г-жа Таня Николова, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Пловдив, изрази огромната си благодарност към всички ученици и учители, към Областния управител и към организаторите на събитието, като отбеляза, че много от предшествениците на днешните участници са започнали професионалния си път именно от този пленер и пожела на всички вдъхновение за повече красиви резултати.

Изложбата на творбите от пленера ще остане до 03.05.2019 г. включително във фоайето на Областна администрация – Пловдив.

В пленера участваха ученици от цялата страна с дарби и умения в областта на изобразителното изкуство. Националният пленер дава възможност на младите художници да изявят таланта си, да осъществят творчески и лични контакти, да се запознаят с традициите на българската култура и изкуство.

Националният пленер се провежда в два етапа:

І – ви етап: Конкурс за рисунка

В конкурса за рисунка участваха ученици в три възрастови групи:

  • Първа възрастова група – 10–13 години
  • Втора възрастова група –  14-16 години
  • Трета възрастова група –   17-19 години

В конкурса за рисунка са изпратени рисунки от 127 ученици от: Самоков, Попово, с. Александрово, Русе, Добрич, Благоевград, Варна, Пловдив, Шумен, Търговище, Разград, с. Места, гр. Елин Пелин.

ІІ – ри етап: Провеждане на пленер.

В пленера участваха ученици в две възрастови групи:

  • Втора възрастова група –  14-16 години
  • Трета възрастова група –   17-19 години

В провеждането на пленера тази година се включиха 69 ученици и учители от :

  • СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив
  • СУ „Любен Каравелов“ – Варна
  • СУ „Георги Брегов“ – Пазарджик
  • СУ „Климент Охридски“ – Добрич
  • СУ „Нешо Бончев“ – Панагюрище
  • СУ „Васил Левски“ – град Елин Пелин
  • НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград
  • ПГО „Станка Николица Спасо – Еленина“ – Разград
  • ПГ по керамика – гара Елин Пелин
  • ЦЛТРДБ – Благоевград

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова връчи първата награда във възрастова група 8-10 клас на Далия Ангелова от СУ „Св.св.Кирил и Методий“. Второто място бе за Ангел Колев от ПГ по керамика – гара Елин Пелин, а третата награда отново бе за пловдивски участник от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ – Ива Манчева.

Зам. областният управител Евелина Апостолова награди призьорите в категория 11-12 клас. Първа се класира Василия Мадолева от Националната художествена гимназия в Благоевград, второто място бе отредено за София Николаева от Панагюрище, а Селин Кесим от Добрич остана трети.

Всички останали участници получиха сертификати за достойното си представяне.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/