Акцент, БДП, Комисии

Областният управител Здравко Димитров откри извънредното заседание на Областната комисия по безопасност на движението

Областният управител Здравко Димитров откри извънредното заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата на територията на област Пловдив.

На заседанието присъстваха Малина Крумова – председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, заместник областният управител Димитър Керин, инспектор Ботьо Гиргинов от „Пътна полиция“ Пловдив, инж. Златин Велев – заместник кмет по транспорта в Община Пловдив, председателят на БЧК – Пловдив Таня Георгиева, секретарят на комисията от Областна администрация – Пловдив и представители на общините от Област Пловдив и НПО.

На заседанието бяха обсъдени допълнителните мерки за повишаване на безопасността на движението на територията на Област Пловдив.

Областният управител подчерта, че съвместната работа на институциите е изключително важна за намаляване на броя на пътно-транспортните произшествия в региона и затова е нужно регулярно да се правят анализи и да се вземат адекватни решения.

По информация от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, пътнотранспортният травматизъм в Област Пловдив за първите седем месеца на 2019 г. регистрира най-голямо понижение за цялата страна на тежките пътнотранспортни произшествия /- 67 броя/, спрямо същия период от предходната година. Но, въпреки това областта остава на едно от водещите места по брой на ПТП и ранени при тях. Забелязва се съществено намаляване броя на загиналите, което се обуславя от непрекъснато подобряващата се пътна инфраструктура и положителните показатели на действащите мерки за повишаване на безопасността на движението по пътищата в област Пловдив.

Председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова коментира, че за намаляване броя на тежките ПТП в областта съществена роля има и изграждането на съвременни пътни артерии като пътя Пловдив – Асеновград. Сред най-честите причини за възникване на тежки ПТП са несъобразената скорост и отнемането на предимство, както и недостатъчната подготовка на младите водачи. Именно поради тази причина беше предложено да се търси подходящо място за изграждане на учебен център и полигон за обучение на младите шофьори, които в момента нямат достатъчно голяма практическа подготовка и са сред най-рисковите участници в движението.

Сред другите предложени мерки, бяха нормативни промени, които да регламентират по-добрата събираемост на глобите при нарушаване на правилата на движение, а събраните средства да отиват целево в общинските бюджети и да се използват за подобряване на мерките за безопасност по пътищата.

С оглед на предстоящото начало на учебната година, беше предложено да се направи полицейска акция за използването на предпазни колани и на детски столчета в автомобилите.  

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Последна редакция на 10 септември, 2021 в 14:45

Skip to content https://www.livechatalternative.com/