Акцент, Новини

Областният управител Дани Каназирева се срещна с представители на Държавна Агенцията за метрологичен и технически надзор във връзка с категоризацията на язовирите в областта

Областният управител Дани Каназирева се срещна и разговаря с председателя на Държавна Агенцията за метрологичен и технически надзор Петър Горновски, главния секретар на Агенцията Павлина Данаилова и шефът за Южна България на дирекция Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях ген. Йордан Кюмюрджиев.

Тема на разговорите беше съвместната дейност на институциите по отношение на надзора на язовирите в Област Пловдив.

Участниците в разговора подчертаха, че са набелязани съвместни дейности, които касаят категоризацията и собствеността на язовирите, регламентирани от промените в Закона за водите. .

Областният управител Дани Каназирева пое ангажимент да изпълни препоръките на Закона за водите и екипът на Областна администрация – Пловдив експертите да извършат класификация на язовирите в областта. С този акт Област Пловдив ще бъде първата, в която ще се извърши подобна класификация, регламентирана от Закона за водите. Това ще даде яснота, кои от язовири в региона са потенциално опасни.

В момента върви процес на прехвърляне на собствеността на язовирите към новосформираното Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите, което е към Министерство на икономиката. Държавното предприятие ще има ангажимента да стопанисва и ремонтира язовирните стени и съоръжения на потенциално опасните язовири.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Skip to content https://www.livechatalternative.com/