Акцент Новини

Премахнаха незаконните постройки до сладкарската фабрика в Кадиево

Каназирева: Законът беше спазен, държава и община показаха, че за всеки един проблем може да се намери решение

Николай Христозов: Днес аз съм един щастлив човек, това, което става тук е чудо

Областният управител Дани Каназирева съобщи, че незаконните постройки на ромите до сладкарската фабрика в село Кадиево  вече са премахнати. На семейството  е осигурен алтернативен вариант за настаняване, който ще даде възможност на възрастните и малолетните деца да имат добри условия за живот и социализиране.

„Случаят в Кадиево с незаконните постройки  е емблематичен, той е показателен за това което се случва. Не мога да приема за нормално, 150 работни места да бъдат застрашени, инвестиция в региона да бъда застрашена и с години никой да не предприеме мерки. Това за мен е недопустимо. Докато съм областен управител няма да го приема “,  коментира Каназирева.

Случаят бе решен само за месец благодарение на бързата реакция от страна на областна администрация, община Родопи, социалните служби и органите на реда. Каназирева припомни, че веднага след подадения сигнал от собственика на фабриката Николай Христозов, че от години производството му е застрашено от начина на живот на семейството, а незаконните им постройки са залепени на оградата на цеха, бе извършена цялостна проверка.  След като контролните органи  установиха , че земята, върху която са  постройките е общинска собственост,  за тях няма никакви строителни книжа и семейството не е плащало до сега никакви местни данъци и такси се предприеха законовите действия.

Радвам се, че за първи път  законът се приложи с цялата си тежест. Радвам се, че за един месец решихме проблем, който е отлаган във времето 20 години. Искрено  благодаря на кмета на община Родопи и  на неговия екип за бързата реакция. Заедно показахме, че няма проблем, който  да не може да бъде решен, когато институциите работят. Въпрос е на желание, воля и решение. Местната власт трябва да помага в решаването на проблемите на работещите хора, да бъде техен гръб и да отстоява техните права“, допълни областният управител.

Според Каназирева трябва да се спре с толерирането на подобни случаи и законите да се прилагат към всички.

За мен не съществува нито една причина и правен аргумент, този проблем толкова години да не бъде решен.  Предприетите мерки ще  доведат  до социализиране на това семейство и до подобряване живота на децата,  категорична е Каназирева.

От своя страна кметът на община Родопи Павел Михайлов допълни, че в конкретния случай  координация между отделните институции и бързата реакция е дала резултат. Той уточни,че семейството е настанено вече в двоен фургон, който е разположен на общинска земя в регулацията на село Кадиево. Осигурени са ток и вода.

 „Има всички условия за децата, бутнатите незаконни постройки, освен всичко друго, бяха опасни за семейството, каза Михайлов.

Собственикът на сладкарската фабрика Николай Христозов  благодари на институциите, че след толкова години е бил чут и разбран, а проблемът, както за него, така и за всички 159 служители, е най-после решен. Той допълни, че това ще даде възможност на сладкарската фабрика да функционира нормално без риск за производството и опасност от инциденти.

„Днес аз съм един щастлив човек. Искам да кажа едно голямо благодаря на Областната управа в лицето на г-жа Каназирева. Повече от 20 години се опитвахме да решим този казус, но без нейната намеса, без бързата реакция  на нейния екип, нямаше да се случи. Това, което става днес е като едно чудо. До този момент никой не се опита да разплете казуса, явно трябваше да има воля за това, да се намерят правилните стъпки според закона и да бъде решен този въпрос, коментира Христозов.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

https://www.livechatalternative.com/