Акцент, Новини

Каназирева пред NOVA: В болниците в Пловдив е създадена необходимата организация

„За мен настоящата ситуация е изпитание, както спрямо нас като общество и нашата лична отговорност, така и към здравната ни система. Още  на 16 март създадох,  в качеството ми на областен управител, специализиран Медицински щаб. В него участват директорите на най-големи болници, не само за Пловдив, но и за Южна България, частните болници, представители на лекарския съюз, РЗИ и Спешна помощ. Щабът заседава ежедневно , но мога да каже, че сме  в непрекъсната комуникация,  заяви областният управител Дани Каназирева.

По думите й  най-важно сега е да не се допусне хаос в здравеопазването в Пловдив и да има яснота с легловата база и преструктурирането на отделенията за  пациенти със съмнения за коронавирус.

„Изготвен е стриктен график и е предоставен на Спешна помощ. Към настоящия момент леглата, с които разполагаме и са отделени само за пациенти със съмнение за коронавирус са 308, а като добавим и двете болници-Транспортна и общинската „Свети Мина“, които с решение на щаба изцяло се преструктурират, общо стават 592 легла, уточни  Каназирева в предаването „Неделята на NOVA”.

В определените отделения за лечения на пациенти с COVID-19 са налични  68 респираторни апарата от общо 115, като се търсят възможности за закупуване и допълнителна апаратура

На територията на Пловдивска област има 39 болници, а лекарите са 3264, което  прави областта с най-много болници на глава от населението. Леглата общо са 7617. Към настоящия момент са  заетите  близо 60 процента от тях, но  предвид ситуацията с отменените планови операции е възможно използваемостта им да падне още.

„Изготвили сме и сме приели профил на лекарите, които при нужда ще бъдат командировани в специално определените за това болници и отделения, а именно инфекционисти, пулмолози, лекари по вътрешни болести и анестезиолози. Отделно от това сме изискали от Медицинския университет да ни дадат списък на стажант- лекари и специализанти , които доброволно биха искали да се включат в помощ на лекарите. Остава и най-важният въпрос за предпазните облекла, като към момента първите болници, които са определени да приемат пациенти със съмнение за коронавирус са снабдени. Разбира се имаме нужда и от допълнителни количества, но смятам, че с директорите на болниците и с помощта на кметовете на всяка една община ще се справим“, каза още областният управител.

Според Каназирева най-важното в момента е да  бъдат осигурени предпазни средства и за Транспортна болница и  за МБАЛ “Свети Мина“, за да бъдат спокойни медиците. Тя съобщи, че утре  лично ще се срещне и ще разговаря с лекарите и медицинските специалисти в общинската болница Св. Мина. На срещата ще присъстват и д-р Калинов от Община Пловдив и представители на Медицинския щаб.

„Работим  усилено и по създаването на лаборатория за изследване на проби за коронавирус в УМБАЛ “Свети Георги“. Имаме изготвена концепция, работим по въпроса с поръчката на апаратурата и отделянето на помещенията, съставени са вече 2 екипа. Взели сме мерки и за финансирането”, допълни Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/