В петък тръгват екипите по райони за представителното проучване за Ковид-19

Документацията за провеждане на първото срезово епидемиологично проучване в Пловдив за Ковид-19 е напълно готова и  одобрена  от етичната комисия на МУ. Екипите са сформирани  и обучени и от петък започват работа на терен. Точките в 6-те района на Пловдив също вече са определени така, че да има равномерно представителство на целия град.

 Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

„Апелирам към хората, които ще получат писма и ще  бъдат посетени, за разбиране и съдействие.  Да се доверят на екипите, защото проучването ще се направи  по всички критерии на СЗО и ще даде реална картина колко от нас са се срещнали с вируса“, допълни  Каназирева

По думите й работата по проучването ще обхване над 500  домакинства, като участието е доброволно. Екипите, които се състоят от представител на РЗИ и доброволец – студен от МУ,  от утре започват обиколките по домовете от район „Централен“ и ще продължат поетапно и в останалите пет района на града.

Хората, които ще се включат в проучването, ще получат плик с  анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията.  Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията.  Пробонабирането ще бъде извършено в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“ на бул. Васил Априлов с работно време от 7.30 часа до 18.30 часа. За квартал Столипиново  тестването  ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът ще е върху пълнолетни лица.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив  по метода  ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Областният управител благодари на доброволците за тяхната активност и готовността им да  участват в организацията на проучването.

„До края на месеца  сме си поставили срок за набирането на хора и тестването, за да имаме време за обработване на пробите и анализ на резултатите. Надявам се пловдивчани да подходят с отзивчивост и отговорност, допълни областният управител.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017