Акцент, Новини

Каназирева: Междуведомствена комисия установи нарушения при водното огледало на ВЕЦ-а край с. Кадиево

Спешни действия относно  мангана в питейната вода на с. Брестовица

Със заповед на областния управител Дани Каназирева междуведомствена комисия извърши проверка на площта и дължината на водното огледало при ВЕЦ-а край с. Кадиево, както и дали отговаря на проектните стойности. Проверката е част от предприетите действия за установяване причината за влошеното качество на питейната вода на с. Брестовица и  дали наличието на манган  е свързано с покачване на нивото на реката при помпените станции на ВЕЦ-а, където се е образувало заблатяване и гниене.

При извършения оглед  от комисията, в която участва лично областният управител Дани Каназирева и експерти от администрацията в Областта, РИОСВ, Басейнова дирекция, ВиК, РДПБЗН и община Родопи, бе констатирано, че по проект завиряването на водното огледало трябва да бъде на 100 м -150 м. от жп моста при с. Кадиево, а реално то продължава километър  нагоре,  подминава помпените станции и  стига до с. Йоаким Груево, което е в друга община.

В една голяма част има видимо заблатяване, изсъхнали дървета и растителност вътре в огледалото и по бреговете, както и явни гнилостни процеси.

„Това, което се вижда  от всеки един, е не просто  само заблатяване, а грубо нарушаване на всички екологични норми. Имаме изгниване на дървесна маса и растителност в непосредствена близост до помпените станции и  в крайна сметка се стига до влошаване качеството на питейната вода. Ако не се вземат спешни мерки, то има риск  и за сондажа, който водоснабдява  с. Кадиево. Няма да  оставя този въпрос и ще настоявам, всички институции – и РИОСВ, и Басейнова дирекция, и ВиК , да си свършат работата. Ако бъдат доказани всички тези нарушения, които са видими с просто око и след като получа експертизата за произхода на мангана във водата, аз ще сезирам и прокуратурата“, заяви областният управител Каназирева

Тя уточни, че вече има разпореждане ВиК  да възложи извършването на техническата експертиза, която в  срок от 20 дни да установи причината за внезапното покачване на стойностите на мангана във водата.

На място, членовете на комисията установиха, също така, участък от 500м., непосредствено до Помпената станция, който е широк 100м. и е безотточен. В  него,  дървета, които са успоредно на помпената станция, са изгнили и са  паднали в реката.

Отделно от проблема със заблатяването, по-високото ниво на водното огледало е причина и  за целогодишното наводняване  на единствената пътна връзка между двете части на с. Кадиево, която минава под жп моста .

Мини ВЕЦ -ът край с. Кадиево е построен през 2015 година.

Според гл. експерт в областна администрация Митко Стойчев реалното му изпълнение не отговаря на екологичната оценка и  одобрените проекти решения.

„Не може, по проект завияването на водното огледало да е на около 150м.  след моста на Кадиево, а то фактически и реално да продължава километър нагоре, да подминава помпената станция и да стига друга община. Това е проект,  който трябваше да се одобри на областно ниво, а не на общинско ниво, заключи Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/