Акцент, Новини

Заместник-областният управител Евелина Апостолова присъства на тържественото отбелязване на 167-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

В Пловдив бе почетена 167-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов. В тържественото честване, което се проведе на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив, частваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

Слово за държавника произнесе г-жа Мария Пашкулева, преподавател по история в Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“, Носител на почетен знак за принос в утвърждаването на хуманитарните науки.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стефан Попов, който припомни в своето художествено въведение, че Стамболов е автор на текста на марша „Не щеме ний богатство“, който става химн на революционното движение. Пеят я народните представители по време на Първото народно събрание на Оборище. Пее я въстаналият народ в Панагюрище, пеят я Ботевите четници от Козлодуй до Стара планина. Пеят я и войниците, отбраняващи родината ни при Сливница. Текстът звучи актуално дори и днес.

За да почетат 167-та годишнина от рождението на Стамболов и да поднесат венци и цветя, на церемонията присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, Народният представител и бивш кмет на Пловдив (1995-1999) Спас Гърневски, заместник-областният управител Евелина Апостолова, председателят на ОбС Пловдив инж.Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметовете на райони – Георги Стаменов на „Централен“, Димитър Колев на „Западен“, Иван Стоянов  на „Източен“, Стоян Алексиев на „Северен“, Костадин Язов на „Южен“, заместник-кметът на „Тракия“ Веселина Стоянова, общински съветници и медии. Сред гостите бе и инж. Иван Тотев – кмет на Пловдив ( 2011-2019) и Андон Андонов – Областен управител в мандат 1998-2002 г.

Строят бе приет от полковник Костадин Добрев – командир на 110-ти логистичен полк.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/