Акцент, Новини

Министерски съвет прие конкретни мерки в помощ на засегнатите от наводнението населени места

Държавата ще помогне за възстановяването на инфраструктурата, ще бъде доставена минерална вода и храни на бедстващите, от утре започва проверка на сечта

На заседанието си в сряда Министерският съвет прие конкретни мерки за помощ на засегнатите от наводненията места в общините Карлово, Калояново и „Марица“. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг. Държавата ще помогне за възстановяването на инфраструктурата, на мостовете, ще осигури консерви и вода на пострадалите хора в населените места, а така също и ще провери мащаба на извършената сеч в горите наоколо. Министерството на туризма пък е готово да помогне с осигуряването на покъщнина, която ще бъде предоставена от хотелиери.

По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на участваха областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те запознаха правителството с обобщена информация за нанесените от бедствието щети и представиха нуждите на региона от подкрепа от страна на държавата.

„Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон отпадък, който към момента е 95 лв. на тон. Кметовете са уведомени и още днес заповедта ще бъде придвижена до тях“, каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

„Една от най-големите щети, които са нанесени след наводненията, е на инфраструктурата. Тя е общинска собственост, но това не означава, че държавата няма да помогне за възстановяване на щетите. В момента ВиК дружеството работи на терен, за да бъде възстановено водоподаването в селата, които са без вода. Чака се да бъде пуснато и електричеството в засегнатите села. След това ще бъдат описани и щетите по самата водопроводна мрежа“, обясни Иван Шишков – министър на регионалното развитие и благоустройството.

Кметът на Карлово трябва да направи списък, по който да се работи за възстановяването на отнесените от стихията мостове. Държавата ще помогне не само финансово, но и с интелектуален потенциал, с кадри, за да може по-най-бързия начин да бъдат възстановена инфраструктурата, допълни Шишков.

„Министерството на земеделието предвижда целеви приеми по Програмата за развитие на селските райони по отношение на засегнатите места. Няма проблеми със заделените целеви средства за община Марица и община Калояново. Ще поискаме от ЕК разрешение да върнем селата от Карловско в обхвата на Програмата“, увери министърът на земеделието Явор Гечев.

Явор Гечев обясни още, че всичката дървесина, която се събира в населените места, е само и единствено за хората, които са там, и е на прякото подчинение на кметовете. Никой няма да бъде санкциониран, който прибира дървесина в своите дворове. „Земеделските производители могат да подават заявления за минаване на комисии, за да може максимално бързо да бъдат обработени документите за онези, които са загубили земи и посеви“, допълни земеделският министър.

„По искане на кмета на Карлово Министерският съвет прие решение да се освободи минерална вода и консервирани храни за бедстващото население на територията на община Карлово. Тези помощи ще бъдат доставени на нуждаещите се още днес. На 15 септември от 14.00 часа предстои заседание на Комисията по бедствия и аварии, за да се разгледат исканията на тези три общини, които ще постъпят до този момент и да може да се отговори на тях и да започнат необходимите работи. И да започне финансирането им чрез средствата в комисията“, заяви министър Иван Демерджиев.

Той съобщи още, че в четвъртък и петък министрите на вътрешните работи и на земеделието, както и представители на прокуратурата и на местното население ще направят на място проверка на извършената сеч и на дейностите в горите в този район, за да се установи дали има допуснати нарушения и дали тези дейности имат връзка към бедствието.

„Към момента в община Карлово има 5 села, които са без водоподаване, както и 3 села с частично електрозахранване. До края на деня едното от селата ще има вода, а в другите ще бъдат сложени временни водопроводи и поетапно ще се пристъпи към нормалното водоподаване. С тези временни водопроводи ще се работи 10 – 15 дни, докато се реши окончателно проблемът. Електрозахранването е по-увредено по основните улици, където има срутени стълбове и в момента се работи по изграждането на нови. След това и трите села ще имат пълно електроснабдяване“, каза Ангел Стоев – областен управител на Пловдив. Според него по-голям е проблемът сега за хората, които трябва да бъдат настанени във временни жилища, тъй като има 7 къщи напълно разрушени. Около 60 са необитаеми, 84 са частично увредени и на практика са негодни за живеене. Министерството на отбраната е уверило, че ще предостави контейнери, които стават за живеене дори и в есенно-зимния сезон, съобщи още Стоев.

„Обнадеждени сме, че ще получим тази необходима за хората и общините помощ, за да възстановим пътната инфраструктура, за да получим финансиране от междуведомствената комисия, за да получим средства за строителни материали, с които хората да започнат да възстановяват своите домове. Има сериозно разрушена общинска пътна мрежа, улици, сериозно повредени детски градини и училища“, подчерта Емил Кабаиванов – кмет на Карлово. Той каза още, че предстои да бъде уточнено до другата седмица дали семействата, останали без домове, да бъдат настанени във временни къщи или в хотели. Необходима е и експертна помощ от регионалното министерство, защото става дума за мостови съоръжения, които изискват сериозна експертиза, добави той.

Снимки: БГНЕС

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

https://www.livechatalternative.com/