Новини

Областният управител Здравко Димитров бе сред официалните гости на тържествата по случай 131-та годишнина от Съединението на България

Областният управител Здравко Димитров бе сред официалните гости на тържествата по случай 131-та годишнина от  Съединението на България и празника на Пловдив. Официалното честване на 6-те септември започна с тържествен водосвет, отслужен от Пловдивския митрополит Николай. На литургията в църквата „Света Богородица“ присъстваха областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, кметовете на райони, депутати, общественици и много граждани.

Главният секретар на Областна администрация Борислав Димов се поклони и положи цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и паметната плоча на майор Рачо Николов. На площада в Пловдив се състоя празничен концерт, след който комитет Родолюбие“ представи възстановка на събитията от 6-ти септември 1885 година, която се  разигра пред Военния клуб. В музей „Съединение“ беше открита изложбата „Пловдив по пътя към модерния свят“, посветена на историята на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX в.

Кулминация тържествата по повод 131-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе тържествената заря проверка, която по традиция се проведе на площад „Съединение”, където председателят на Народното събрание Цецка Цачева прие представителните роти от гарнизон Пловдив, ръководени от бригаден генерал Явор Матеев. Сред официалните гости бяха областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, министри, дипломати и политици. Пред паметника на Съединението бяха положени десетки венци и цветя от парламентарни групи, политически партии, граждански и военни организации и признателни граждани.

Хиляди пловдивчани приветстваха славната дата и почетоха с едноминутно мълчание паметта на всички, отдали живота си за вярата, освобождението, единството, обединението, независимостта и благоденствието на България. Празникът завърши с пищна заря.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/