Акцент, Новини

Д-р инж. Илия Зюмбилев даде Пловдив за пример на Европа в Деня на ашурето

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев участва в Деня на ашурето, организиран за поредна година от мюсюлманското настоятелство и районното мюфтийство в Пловдив. Празникът се проведе пред Джумая джамия в присъствието на представители на различни етноси и религии.

12 000 кутии с вкусното ястие бяха раздадени, за да се отбележи празникът, който символизира благодатта, позитивността и щастието, а младежи в традиционни турски носии черпеха гостите с шербет от нар.

В своето приветствие районният мюфтия Танер Вели подчерта, че Денят на ашурето обединява всички без разлика на етнос и религия.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Гадат Ахмед разказа откога датира празника, който се отбелязва на десетия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров припомни, че освен с хилядолетни традиции Пловдив е доказал, че е най-толерантният град.

Д-р инж. Илия Зюмбилев приветства всички участници и подчерта, че Пловдив трябва да е пример за България и Европа как различните общности могат да живеят заедно в мир и разбирателство.

Събитието уважиха също генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и общински съветници.

Преди ритуала по раздаване на ашуре с пожелание за мир и благодат, единственият в България въртящ се дервиш – Васил Тосев, изпълни мистичния танц Сема. Домакините разказаха историята на празника на ашурето, който се чества по мюсюлманския календар, но води своето начало от всички авраамични религии.

На арабски „ашера“ означава десет, откъдето идва и наименованието на празника, който се чества на десетия ден от месеца Мухарем по мюсюлманското летоброене.  Според друго предание Денят на ашурето е свързано с Ноевия ковчег, където спасилите се от потопа намерили 10 вида храни и с тях приготвили това сладко, което, заради броя на съставките, нарекли ашуре.

Отбелязването на този ден е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 31 юли, 2023 в 14:33

Skip to content https://www.livechatalternative.com/