Акцент, Новини

Концертът „Пловдив – звезди от музика” на НУМТИ „Добрин Петков” даде бляскав старт на Есенен салон на изкуствата

Заместник областният управител Димитър Добрев уважи събитието, посветено на 100-годишнината от рождението на патрона на пловдивското музикално училище

Есенният салон на изкуствата Пловдив 2023 – най-големият културен формат под тепетата, който обединява в себе фестивали и отделни събития от всички жанрове, бе открит официално снощи надревната сцена на Античния театър в Пловдив,с мащабен тържествен концерт „Пловдив – звезди от музика” на НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив.

Събитието бе посветено на 100-годишнината от рождението на патрона на училището – Добрин Петков (1923 – 1987) и в него участваха сборен симфоничен оркестър от настоящи и бивши възпитаници, солистите Емма Тахмизян – пиано (САЩ) и Мони Симеонов – цигулка (САЩ), под диригентската палка на Найден Тодоров – главен диригент на Софийската филхармония, възпитаник на Пловдивското музикално училище и Константин Добройков – главен диригент на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, диригент на симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“ и също възпитаник на Пловдивското музикално училище.  Сред официалните гости беше и заместник-областния управител на област Пловдив Димитър Добрев.

„Тази вечер, с особено вълнение, ентусиазъм и почит към родното училище, на тази знакова за Пловдив сцена застават множество настоящи и бивши възпитаници на Пловдивското музикално училище – като част от състава на симфоничния оркестър, и възпитаници, утвърдили се като едни от най-ярките музиканти на съвременната българска музикална сцена и артисти от световна величина – солистите в програмата: пианистката Емма Тахмизян и цигуларят Мони Симеонов, и диригентите маестро Найден Тодоров и маестро Константин Добройков, за да сътворят пред вас, уважаема публика, едно незабравимо събитие, един паметен музикален празник, с надеждата и вярата той да се превърне в част от най-значимите успехи в седемдесет и осем годишния творчески летопис на Пловдивското музикално училище!“, каза в емоционалното си слово на откриването Нели Попова  – Коева.

В качеството си на директор на институцията-организатор на концерта, тя изказа огромната си благодарност на Община Пловдив за финансирането на музикално събитие, част от културния календар на града за 2023 г. и на спомоществователите, след което покани на сцената заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„Много се вълнувам, че днес можем да поставим началото на един уникален формат за България – Есенния салон на изкуството в Пловдив. Той се провежда за 19-ти път и  всяка година, когато в община Пловдив го планираме, ние искаме да покажем нещо ново и различно, но целта ни винаги е била да бъде нещо лично и да е подарък  за пловдивчани и гости на  града. Щастлив съм, че се обърнахме към правилните хора – Музикалното училище. Точните хора, които могат да напомнят и покажат какво е Пловдив. А Пловдив е две неща – култура и талант. А кой е храмът , който ги ражда?  Един от най-изявените е Музикалното училище – НУМТИ „Добрин Петков“. Идеята на днешното събитие е да покажем как мисиятата и заветът на Маестро Добрин Петков се предават от поколение на поколение. Щастлив съм, че тук са Найден Тодоров и Константин Добройков, Емма Тахмизян и Мони Симеонов. Изключително важно е за всички млади, които се учат в момента, да виждат какво са постигнали техните предшественици и как се пази завета на Маестрото. Поздравявам ви за днешния празник, поздравявам всички бивши и настоящи възпитаници и преподаватели, които сте в публиката. Пожелавам ви да пазите завета на Маестро Добрин Петков и да продължавате да творите така както го правите, защото това радва нас – пловдивчани и обживява нашия прекрасен град!“, каза в приветствието си към участниците и гостите Пламен Панов.

Публиката проследи с вълнение „Силата да носиш името Добрин Петков” – прожекция на документални кадри за живота и творческата дейност на Добрин Петков и историята на Пловдивското музикално училище. В програмата на концерта бяха включени: Джузепе Верди – Увертюра към операта „Силата на съдбата“, Панчо Владигеров – Песен, из „Българска сюита“, за цигулка и оркестър, Жорж Бизе – Фарандола, из Сюита „Арлезианката“, Морис Равел –  Рапсодия „Циганка“, за цигулка и оркестър, Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 5 Op. 73 Es dur.

По повод провеждането на незабравимото музикално събитие, НУМТИ „Добрин Петков“ получи многобройни поздравителни адреси от цялата страна и десетки кошници с цветя от благодарната публика, сред които и специална кошница от областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев.

Снимки и информация: Община Пловдив

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/