Акцент, БДП, Новини

С акция за безопасно пресичане Пловдивска област отбеляза Деня без загинали на пътя

Заместник областният управител Атанас Ташков и кметът на район „Тракия“ Костадин  Димитров подкрепиха европейската инициатива с личен пример

С акция за безопасно пресичане на ученици Пловдив отбелязаха Деня без загинали на пътя – 20 септември. Инициативата бе на Областна администрация – Пловдив съвместно с ОД на МВР-Пловдив, Община Пловдив, район „Тракия“, РУО-Пловдив и СУ „Софроний Врачански“. Доброволци днес станаха  заместник областният управител Атанас Ташков, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров и неговата заместничка Веселина Стоянова.

„Основната цел е да повишим безопасността на движението. Да научим децата на правилата и да обърнем внимание на водачите на превозни средства, че трябва да пазят пешеходците. Нека всички станем съпричастни към  европейската инициатива за ден без жертви на пътя“, разясни целите на кампанията  Атанас Ташков. Той преведе първолаците през пешеходната пътека, а след това им разясни как да бъдат внимателни, когато пресичат сами.

 „Защо го правим? Представете си дежурен учител, защо не и дежурен в самото училище, охрана или някой, който да преведе децата през близката пешеходна пътека, виждали сме го в чужбина и мисля, че това трябва да продължи като инициатива занапред“, коментира и кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров.

Според Цветомира Георгиева, преподавател, СУ „Софроний Врачански“, най-важното е научим децата да пресичат правилно, на определените места, да бъдат внимателни, а шофьорите да бъдат отговорни.

Инициативата е част от събитията, които се организират за осма поредна от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL –  Ден без загинали на пътя. Дните за безопасност са  между 16  и 22 септември и преминават под  мото „Остани жив! Пази живота!“ („Stay alive and save lives”). 

Дните на безопасността на пътя за Република България – 2023 г. се провеждат под патронажа на Калин Стоянов – Министър на вътрешните работи, а 20 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Целта на кампанията е чрез всички възможни средства за комуникация да се популяризира в най-висока степен и сред максимален брой хора идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден.

@roadpol _eu и #zeromeanslife  „Остани жив! Пази живота!“

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 06 декември, 2023 в 12:31

Skip to content https://www.livechatalternative.com/