Акцент, Новини

Двама министри откриха новия корпус на Медицинския университет

Областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев бе сред официалните гости, с които заедно разгледаха новия корпус

Двама министри откриха новия учебен корпус на Медицинския университет в Пловдив. На тържествената церемония присъстваха министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и здравният министър проф. д-р Христо Хинков. В седеметажния корпус са разположени 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения, а в комплекса ще работят и ще се обучават близо 1200 човека.

Медицински университет – Пловдив е един от важните примери за развитие на висшето образование в България. В своята над 70-годишна история се утвърждава като национален център на медицинската наука и образование, каза просветния министър проф. д-р Галин Цоков.

Уверен съм, че това съвременно архитектурно творение ще допринесе за привличането на повече млади хора към различните специалности, изучавани във Факултета по обществено здраве и ще обезпечи здравеопазването ни с компетентни експерти, заяви здравният министър проф. д-р Христо Хинков.

Със своята съвременна визия сградата се вписва прекрасно в модерната инфраструктура на нашия университет, заяви ректорът проф. д-р Мариана Мурджева. С изграждането на новия учебен комплекс ръководството на МУ-Пловдив за пореден път доказва грижата си да създава съвременни академични условия за обучение на своите студенти и преподаватели и да подкрепя развитието на техния потенциал, каза още проф. Мурджева.

Новата сграда бе осветена с водосвет, извършен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений и духовниците от Пловдивската митрополия. На церемонията присъстваха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, , академичното ръководство на МУ-Пловдив и представителите на Съвета на настоятелите инж. Любозар Фратев, д-р Николай Анастасов и проф. Запрян Козлуджов, видни общественици и политици.  

В новата сграда ще бъдат разположени от Медицински факултет –  катедра „Образна диагностика“, специалност „Медицинска речева и езикова патология“, секция „Паразитология“. От Факултет по обществено здраве – деканат, учебен отдел и катедри на ФОЗ. В новия корпус ще се намира и Департамент по езиково и специализирано обучение на МУ-Пловдив.

В 7-етажния корпус, чиято разгърната застроена площ надземно е 7659 м2, са разположени 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения. На всеки етаж има обособен кът за отдих. Навсякъде има осигурен достъп за хора с увреждания. Финансирането на този проект е изцяло със собствени средства на университета.

Снимки: Неделян Нешев

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/