Акцент, Новини

Дарителската кампания  „Цигулка за талант“ изпълни мисията си успешно

Средствата бяха събрани на благотворителен прием под патронажа на областния управител д-р Илия Зюмбилев

Дарителската кампания „Цигулка за талант“ приключи успешно, след като каузата да се помогне на 7-годишната талантлива пловдивска музикантка Елизабет Манолова намери огромна подкрепа. Инициативата се проведе под патронажа на областния управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев и завърши с коледен прием на дарителите снощи.

„Щастлив съм, че успяхме да сбъднем една мечта на седемгодишната Елизабет – да има своя цигулка. Благодаря на дарителите в лицето на местната власт, на академичните среди, на бизнеса и дипломатическите представителства, които подкрепиха каузата“, заяви областният управител. Той изказа специални благодарности за първото голямо дарение, което беше получено от Бачковския и Троянския манастир с помощта на Епископ Сионий.

Благодарности от д-р инж. Илия Зюмбилев получиха също студентите и докторантите от  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, които свириха и пяха благотворително за каузата. Областният управител не пропусна да благодари и на  „Мисис Европа“ – Манита Вартан, която прие да бъде лице на каузата и да води благотворителния прием.

Концертът, организиран от АМТИИ, представи пред публиката солови изпълнения на оперните певци – студенти в Академията китайците Сяо Лей, Дзуо Юинжън и Гао Джен, както и  прекрасните изпълнения на Про Белканто на „Магнификат“ на Албинони и „Laudate Dominum“ на Моцарт под диригентството на гл. ас. д-р Алия Хансе. В програмата участваха и пианистите ас. д-р Борис Мирчев и ст. преп. Елвира Матева.

С лични дарения в кампанията се включиха почетните консули на Украйна инж. Димитър Георгиев, на Молдова – инж. Веселин Чипев, на Италия – Джузепе ди Франческо и на турското консулство – Ахмед Мерген, както и Микеле Санторели от „Бизнеса за Пловдив“.

Своя принос за успешното бъдеще на Елизабет Манолова дадоха също зам.-кметът на Община Пловдив Иван Стоянов,  кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, кметът на Кричим Атанас Калчев и кметът на район „Западен“ Тони Стойчева.

Академичните среди също станаха съпричастни на инициативата. Финансов жест направиха ректорът на Аграрен университет – Пловдив проф. д-р Христина Янчева,  председателят на Настоятелството на ВУСИ Олга Манолова, директорът на филиала на ТУ – Пловдив доц. д-р Никола Шакев, както и доц. д-р Георги Георгиев от Департамента по икономика и управление на ВУАРР.

Със събраните средства ще бъде изработена по поръчка цигулка 4/4 –  подходяща за деца над 11 години и за възрастни. До тогава 7-годишната Елизабет Манолова ще се обучава на детската цигулка на Стефан Хубенов, който е студент в АМТИИ. За неговия жест съобщи на самия прием ректорът на Музикалната академия проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. „Стефан е талантлив цигулар, който в последните месеци е лауреат на конкурса „Недялка Симеонова“ и единственият досега българин, спечелил първо място на престижния конкурс „Васко Абаджиев“, сподели проф. Шекерджиева.

Развълнуваният баща на Елизабет – Петър Манолов прие с благодарност дарението и увери ректора на АМТИИ проф. Шекерджиева, че Елизабет ще полага и занапред старание и труд, за да заслужи скъпия инструмент и невероятния дарителски жест.

На финала д-р Зюмбилев връчи и специална награда на управителя и съсобственик на „Медия груп 24“ Кирил Налджиев. Той бе удостоен с почетен плакет и грамота за принос в отразяване на благотворителните каузи на Областна администрация Пловдив и по случай 20-годишнината на информационна агенция „Пловдив 24“.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/