Акцент, Новини

Областният управител на Пловдив отдаде почит по повод 146 години от Освобождението на Пловдив от османско владичество

Днес, 16 януари 2024 год., в 11.00 часа с поклонение пред паметника на Душо Хаджидеков в Цар Симеоновата градина, тържествено бе отбелязвана 146-тата годишнина от Освобождението на Пловдив от османско владичество.

Душо Хаджидеков е заслужил деец на революцията, пламенен родолюбец,  дарител за народна просвета, съратник на Левски, участник в Априлското въстание.

Събитието се организира традиционно от Община Пловдив като част от Културния календар на града. Мястото на провеждане тази година е променено заради ремонта на Дондуковата градина, където е ситуиран паметника на Капитан Бураго.

Слово по повод 146 години от Освобождението на Пловдив произнесе д-р Стефан Шивачев – историк, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Пловдив. Водещ бе  Троян Гогов – актьор в Драматичен театър Пловдив.

Във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя участваха Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

На тържественото отбелязване на годишнината от Освобождението на Пловдив от османско владичество присъстваха Кмета на Община Пловдив Костадин Димитров, Народни представители, Областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев, Председателя на Общинския съвет – Пловдив Атанас Узунов, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от Общината, Общественият посредник към Община Пловдив, представители на политически и обществени организации, граждани и медии.

Областният управител на Област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев отдаде почит с полагане на венец за признателност от името на Областна администрация Пловдив пред паметника Душо Хаджидеков.

Поклон пред делото и духа на националните герои на България, отдали живота си за свободата на Родината.

Подобни дати и събития не се забравят. Днес 146 години от Освобождението на Пловдив от османско владичество сме длъжни да съхраним и помним историята си, за да вървим напред.

Наша е отговорността да ценим свободата и мирния съзидателен живот!

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/