Акцент, Новини

Тържествено отбелязване на първият в страната градски съвет в град Карлово

Днес, на 16.01.2024 г. заместник областния управител на област Пловдив д-р инж. Атанас Ташков взе участие в мероприятията в гр. Карлово,  организирани по повод тържественото отбелязване на 146-годишнината от избора на първия градски съвет.

На събитието присъстваха ръководството на община Карлово в лицето на кмета д-р Емил Кабаиванов и неговите заместници: Антон Минев, Данка Люртова и Николай Цветков, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, народният представител Манол Манолов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов, общинските съветници, общественици, представители на културни институции, както и членове на Общинския консултативен съвет по въпросите на младежта.

Честването на 16 януари започна с водосвет в храма „Свети Николай“. В него на 16 януари 1878 година става изборът на първия градски съвет при тайно гласуване. Сред 35 души участващи в избора са избрани Васил Караиванов за председател на съвета, Петър Попов – секретар, членове – Митко Т. Пиронков и Никола Г. Пеев. Всички те са представители на прогресивните и демократични слоеве на населението, те са читалищни деятели, членове на Ученолюбивата дружина, на Карловския революционен комитет, основан от Левски, на Въздържателното дружество, църковно-училищното настоятелство, с високо съзнание за обществен дълг. Градският съвет успешно се справя със задачите, които тези преходни, смутни и велики времена поставят пред него.

Бяха положени цветя пред родния дом на председателя на първия Градски съвет – Васил Караиванов, който е първи братовчед на Апостола. След освобождението на България Васил Караиванов е първият кмет на Карлово и касиер на революционния комитет.

С шествие, водено от почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада, участниците в честването стигнаха до паметната плоча на Васил Караиванов. С военен ритуал бяха поднесени венци. За живота и дейността на В. Караиванов припомни неговият пра-пра внук Стефан Караиванов.
На тържественото заседание на Общинския съвет за събитията от преди 146 години говори Мария Деянова – директор на Историческия музей. Приветствия към местната законодателна власт отправиха д-р Емил Кабаиванов, Атанас Ташков, бригаден генерал Михайлов, председателят на Младежкия съвет – Стефан Златинов и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров.

Заместник областния управител на област Пловдив д-р инж. Атанас Ташков пожела на общинските съветници на град Карлово да продължат и надградят делото на своите предшественици, като се ръководят от клетвата, която са положили.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 17 януари, 2024 в 13:20

Skip to content https://www.livechatalternative.com/