Акцент, Новини

Илия Зюмбилев: “Когато всички работим заедно, резултатите са налице“. Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив се сдоби с два специализирани кабинета

Благодарение на безвъзмездната финансова помощ на Макском ЕООД, част от Тракия икономическа зона, от втория срок на учебната 2023/2024 г. в Професионална гимназия по машиностроене – Пловдив /ПГМ/ в експлоатация влизат 2 специализирани кабинета, оборудвани със съвременен инструментариум за професионално обучение.

Със съдействието на бизнеса, в лицето на Макском ЕООД, производител на електрически велосипеди, кабинетите в училището придобиха индустриален облик и разполагат с всичко необходимо, за да подготвят учениците за реална производствена среда, отговаряйки на всички съвременни изисквания за безопасност и здраве при работа.

Целта на тази съвместна инициатива между Maxcom и ПГМ-Пловдив e децата да получават знания, които да могат да прилагат на практика в реалната производствена среда. Оборудваните учебни кабинети предоставят и възможност на родителите да добият предварително представа за естеството на учебния процес и прехода към професионалната реализация още при избора на учебно заведение за своите деца.

Освен всичко това, проектът на Maxcom и ПГМ – Пловдив e пример за успешното партньорство между образователните институции и бизнеса от Тракия икономическа зона, в името на осигуряване на една съвременна, качествена и професионална среда на обучение.

Специалността „Електрически превозни средства“ е първата дуална такава у нас, посочи директорът на гимназията Кирил Саксанов. По думите му до 10-и клас учениците ще бъдат обучени на 80 процента на този тип производство, а от 11-и клас ще влязат в реалната производствена среда, за да усвоят останалата част от знанията.

Освен инвестицията в оборудване на кабинетите, в проекта се включват служители на „Макском“ като наставник-обучители. „Като бизнес и образование се движим в различни скоростни ленти, а трябва да влезем в една с еднаква скорост“, каза при официалното представяне на оборудването икономическият директор на компанията Николай Бояджиев. Той припомни, че фирмата си сътрудничи с ПГ по машиностроене от 2010 година, когато в училището е разкрита вечерна паралелка за обучение на служители на компанията без средно образование.

“Когато всички работим заедно, резултатите са налице. Професионалното обучение е изключително важно, то е гръбнакът на нашата индустрия. Това, което е постигнато в Професионална гимназия по машиностроене – Пловдив, благодарение на Тракия икономическа зона, в лицето на фирма „Макском“ ни показва пътя, по който  да се развива  професионалното обучение в България. Трябва да бъдем горди с постигнатото до момента и то да се надгражда още повече. Синергията, която се получава тук между бизнес, образование, Държава и Община ще даде своите бъдещи резултати за икономиката на България и област Пловдив и със сигурност трябва да бъдем еталона, по който да се водят професионалните училища в страната.“- заяви областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев.

На представянето на кабинетите присъстваха още кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът по образоване Владимир Темелков, народният представител Росен Костурков, директорът на Регионалното управление на образованието Рангел Райчев, представители на бизнеса, преподаватели, ученици и медии. 

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/