Акцент, Новини

Инж. Илия Зюмбилев удостои със „Златен ритон“ старо червено вино

Областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев бе сред официалните гости на тържествената церемония по връчване на приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2024“.  Тя се проведе от 17:00 часа на 21.02.2024 г. в зала „Пловдив“ на Конгресния център в Пловдивския международен панаир.

Инж. Зюмбилев  удостои със  „Златен ритон“ вино „Еленово Резерва” (2020) на винарска изба “Едоардо Миролио” в категория „Червени вина от предходни реколти“. В тази категория има още един „Оскар“ на международното жури на „Винария“. Тя бе присъдена в същата категория – на Винарна „Лозето Естейт“ за „Лонгоза УСОЕ“, създадена през 2022 г. от сорта Каберне совиньон и бе връчена от почетния член на Съвета на настоятелите на УХТ и председател на 39-то народно събрание проф. Борислав Великов.

„Надпреварата при старите червени вина бе много оспорвана и по изключение тази година бе взето решение да се присъдят два ритона в тази категория, тъй като и при първата, и при финалната дегустация, се оказаха с един и същ резултат“, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Шест български вина спечелиха „Златен ритон“. При белите вина от последна реколта за най-добър еликсир бе обявен Семийон&Шардоне& Димят (2023) на „Вила Юстина”. За  фаворит при младите розета авторитетното жури определи Пино ноар&Мелник (2023) на „Едоардо Миролио“. Златен „Оскар” бе присъден и на червено вино от последна реколта на Каберне фран&Сира (2023) на изба „Джемперлиеви“. При белите вина от стари реколти фаворит стана еликсирът Шардоне (2021) на известния енолог Стефан Пирев.

С „Академичен Ритон“ за заслуги в развитието на винарската наука и практика, образованието на специалисти за винарската промишленост и принос за  издигане авторитета на УХТ бе удостоен 91-годишният проф. Георги Бамбалов. Наградата му бе дадена от ректора проф. Галин Иванов.

Съюзът на енолозите за първи път на „Винария 2024“ даде призовете, които отличават най-добрите специалисти в бранша и поощряват перспективните млади специалисти. Инж. Стоянов обяви инж. Димитър Димитров за „Енолог на 2023 година“, а Надежда Дюлгерска, член на УС на СЕБ, отличи носителя на наградата „Млад енолог на годината“ – инж. Антоанета Генова.

„Ангажирам се като представител на държавата, следващата година да подкрепим конкурса и да възвърнем блясъка на „Винария“ и „Нощта на Златния ритон“, които събираха всички създатели на качествени напитки у нас“, заяви от своя страна изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев, който поздрави наградените и всички създатели на вина, чиито продукти радват потребителите у нас и по света.

По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха дипломите си от УХТ.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/