Акцент, Новини

Пловдив отбеляза Деня на биологичното земеделие за 15-та поредна година

 „Биологичното производство привлича все повече млади хора и това дава надежда за бъдещето на сектора“. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който приветства участниците в Деня на биоземеделието 2024, организиран в Международен панаир в рамките на Международното земеделско изложение от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

„Развитието на пазара на биопродукти изисква много голямо усилие“, подчерта министър Вътев и допълни, че „резултатът от това ще се види в магазините като цени и разнообразие на продуктите“.

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева заяви прu официалното откриване на конференцията, че Министерството на земеделието и храните работи интензивно за подобряване на регулаторната рамка за биоземеделието. Тя посочи, че биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз. Отворени сме за партньорства с научната общност и всички заинтересова ни страни, целите пред нас са предизвикателство, но със съвместни усилия ще постигнем добри резултати, допълни тя.

Заместник-министър Георгиева изтъкна и партньорството между биопроизводителите и държавната администрация за развитието на  иновативно земеделско производство, щадящо околната среда, като през годините се виждат подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса.

На форума за поредна година беше връчена  наградата Лауреат „Биофактор“ за цялостен принос за развитието на биологичното земеделие, учредена от Академичния съвет на ВУАРР в памет на проф. Георги Сенгалевич. Тази година отличието получи Дивата ферма, които бяха номинирани от биосектора, заради успеха им в развитието на семейния бизнес и примера за приемственост, който дават. 

В конференцията участваха областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, президентът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите доц. д-р Светла Димитрова, председателят на Българска асоциация на биопроизводителите Албена Симеонова, председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков, управителят на Фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов, главният директор на Международния панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов, земеделски производители и учени.

Тринадесетата национална младежка научно-практическа конференция с международно участие „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия според най-съвременните изисквания на българската и европейската нормативна уредба“ се проведе също в рамките на специализираната изложба „Фудтех 2024“ в Пловдивския панаир на 22 февруари. Организатори на проявата са Съюзът по Хранителна промишленост, Федерацията на научно-техническите съюзи, Университетът по хранителни технологии и Министерство на земеделието и храните.

В хода на дискусията бяха дискутирани въпроси, свързани с храненето и как то може да се включи в борбата със социално-значимите медицински предизвикателства на 21 век.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 23 февруари, 2024 в 15:43

Skip to content https://www.livechatalternative.com/