Акцент, Новини

Министър Гвоздейков: Пловдив става регионален център на спешната медицинска помощ по въздух

Най-голямата болница в България ще разполага с две вертолетни летища,  клиниките й оказват денонощно бърза и неотложна  помощ за населението от пет области, заяви при откриването проф. Янчева

Пловдив става важна част от системата за спешна медицинска по въздух. Днес откриваме 10-то болнично вертолетно летище в страната. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на откриването на хеликоптерното летище в УМБАЛ „Свети Георги“. Той посочи, че в града ще бъде изградена и една от шестте оперативни бази, която ще покрива голяма част от Южна България.

„Всичко това показва, че постепенно системата HEMS започва да постига своята ефективност. По-добрите медицински услуги, които ще се предлагат с откриването на болничното летище ще повлияе положително върху качеството на живот и инвестициите в региона“, отбеляза министър Георги Гвоздейков. Той подчерта, че след като медицинският хеликоптер влезе в експлоатация са извършени множество мисии, които са помогнали за спасяването на човешки животи.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на председателя на Съвета на директорите на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД доц. д-р Иван Соколов. В събитието участваха и заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, кметът на Пловдив Костадин Димитров, областният управител на област Пловдив проф. Христина Янчева, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова, ръководството на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД и др.

„Пловдивчани трябва да се гордеете с този ден, защото Пловдив става изключително важна част от медицинската помощ. Днес тук се открива първото вертолетно летище за болнични услуги. Ще бъде базирана и оперативната база, която обхваща района. Постепенно системата за спешна медицинска помощ у нас постига своята активност и качество, което е необходимо. Днес медицинската услуга в Пловдив стана с няколко нива по-висока, тъй като могат да бъдат приемани пациенти, които имат нужда от спешна помощ”, заяви Гвоздейков.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров посочи, че събитието за него е изключително голяма чест, тъй като вертолетната площадка може да се използва, не само от пловдивчани, но и от всички хора, които имат нужда от спешна медицинска помощ. „В Пловдив имаме ситуирани много на брой болнични заведения, което още повече спомага за полезността на хеликоптерната площадка”, каза Димитров.

Зам.- министърът на здравеопазването Петко Стефановски пък заяви, че е много щастлив, че присъства на церемонията. „Пловдив е моят роден град и съм силно впечатлен от темпа на развитие на медицината тук. Тази хеликоптерна площадка ще донесе още по-добро качество на спешната медицина в целия район”, каза Стефановски.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров посочи, че събитието за него е изключително голяма чест, тъй като вертолетната площадка може да се използва, не само от пловдивчани, но и от всички хора, които имат нужда от спешна медицинска помощ. „В Пловдив имаме ситуирани много болнични заведения, което още повече спомага за полезността на хеликоптерната площадка”, каза Димитров.

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева заяви, че е  съвсем естествено най-голямата болница в България да стане един от центровете на въздушната спешна помощ. По думите й Университетската болница е важна за целия Южен-Централен район. Клиниките и отделенията й  оказват денонощно спешна и неотложна помощ за населението от областите Пловдив,  Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали. „Специалистите, които работят тук са изключително добре подготвени, а въздушната спешна помощ им дава нови предимства особено при тежки случаи, при спасителни операции и бедствия. Въздушната помощ повишава стандартите, тъй като достига  до места, където няма болнични заведения и ще може бързо да се реагира. Знаете, че понякога само минути са решаващи за човешкия живот”, заяви още проф. Янчева.

В района на УМБАЛ „Св. Георги“ се изгражда втора хеликоптерна площадка, която ще бъде ситуирана на покрива на многоетажен паркинг като проектът е на обща стойност 20 милиона лева с ДДС.  Проектът за Многоетажния паркинг е един от няколкото големи проекта на УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив, в които болницата инвестира с идея за по-качествено и ефективно лечение за своите пациенти, идващи от цялата страна.

Освен в Пловдив регистрирани болнични летища, отговарящи на европейските изисквания за HEMS, има в София, Варна, Панагюрище, Русе, Велико Търново, Монтана и на АМ „Струма“ при тунел „Железница“, като в София площадките са 3, а в останалите градове по една.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/