Акцент, Новини

Заместник областният управител: Към този час въздухът в Пловдив е чист

Остават часове до потушаването на пожара на депото в Цалапица, мобилизирана е тежка техника, заяви  инж. Атанас Ташков

По данни на РИОСВ-Пловдив към този час няма превишение на нормите на фини прахови частици вследствие на дима от пожара на сметището край Цалапица. Това съобщи заместник областния управител инж. Атанас Ташков, които е на мястото на пожара. Той се надява, че до броени часове пожарът ще бъде потушен напълно и няма да има ново задимяване.

От екоинспекцията заявиха, че са следили качеството на въздуха през цялата нощ и само между 2 и 4 часа сутринта са засечени по-високи от обичайните стойности и на двете станции в града – „Каменица“ и „Тракия“. Благоприятно за разсейване на дима е подействал вятърът, коментират от РИОСВ.

Eкоинспекцията измерва показателите на депото за отпадъци с преносим газанализатор за аварийни ситуации, който следи стойностите на 16 показателя. Предстои в зависимост от посоката на вятъра, в града или в близост до него да бъде разположена и мобилна автоматична станция.

Данните на РИОСВ се предоставят веднага на РЗИ-Пловдив, откъдето по-рано тази сутрин препоръчаха до обяд прозорците на жилищата в Пловдив да останат затворени.

Гасенето на пожара продължава и в момента. Включена е допълнителна техника от частни фирми и с нея се извършва запръстяване, обясни  директорът на РДПБЗН-Пловдив старши комисар Васил Димов.

На място ситуацията продължават да следят кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник областният управител Атанас Ташков, заместник-кметовете Иван Стоянов и Ангел Славов, директорите на „Чистота“ и „Градини и паркове“ Десислава Георгиева и Антон Георгиев.

Освен 6-те пожарни екипа на място работят и багер, и булдозери със 6 самосвала от „Чистота“. Включили са се в гасенето и големи самосвали от частни фирми, за да може да се запръсти и в рамките на деня огънят да бъде потушен.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/