Акцент, Новини

Областният управител проф. Янчева участва в дискусия „Европа в моя град: Еврото в моя град“

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева участва в дискусионен форум на тема: „Европа в моя град: Еврото в моя град“, който се организира от фондация „Конрад Аденауер“ в България и Германо-Българския център за срещи в Пловдив с любезното домакинство на почетния консул на Германия д-р Мариана Чолакова.

 Дискусията беше открита от ръководителя „Конрад Аденауер“  в България Норберт Бекман-Диркес, който приветства участниците и представи накратко целите на фондацията. По думите му неправителствената организация  е част от обществения живот у нас от 31 години и нейна основна мисия е утвърждаване на демократичните ценности, свободата и справедливостта. Сред приоритетите в дейността й е и подкрепата за младите хора. Въвеждането на единната европейска валута е важна тема за България през последните години. Когато се въведе еврото, това ще има позитивен оттенък и развитите върху населението, ще се подобри повишаване на икономическата стабилност и растежа“, каза Бекман-Диркес. Той приветства младежите от пловдивската Търговска гимназия, дошли на форума и пожела успех на дискусията.

Ползите от въвеждането на еврото у нас представи преподавателят от УНСС д-р Петкан Илиев  УНСС. „Казано накратко влизаме в клуба на големите. В общи линии за себе си претегляйки картината и правейки таблица „за“ и „против“, около 80 % са ползи. Сред тях са: стабилна валута, ниска инфлация и по-ниски лихвени проценти, прозрачност на цените, по-добре работеща икономика, по-стабилни публични финанси,  предимства при международната търговия и достъп до световната икономика“, коментира д-р Илиев. Неговата прогноза е, че най-ранната дата за членство би била средата на 2025 или от 1 януари 2026 г. „Не трябва да се заблуждаваме, че изпълнявайки критерия ние влизаме в еврозоната. Решенето изисква одобрението на Съвета на ЕС, след като ЕП и ЕЦБ са дали своите становища. Крайното решението е политическо“, поясни д-р Илиев.

Д-р Илиев посочи, че се говори, че българите са песимисти и скептици и оценяват само негативните от въвеждането на еврото. „Според проучване обаче близо ¾ от хората смятат, че то ще бъде въведено до 5 години. Хората са възприели факта, че това вече е задължение. Близо 2/3 от българите смятат, че влизането в еврозоната ще доведе до увеличаване на цените. Половината от хората смятат, че ще има положителен ефект както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, каза още д-р Илиев.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/