Новини

Здравко Димитров прие Почетния консул на България за Неапол и област Кaмпания г-н Дженаро Фамилиети

Почетният консул на България за Неапол и област Кaмпания г-н Дженаро Фамилиети беше на посещение при областния управител Здравко Димитров в навечерието на Цветница. Юристът, пристигна в Пловдив придружен от адвокат Руси Русев, член на Римската адвокатска колегия. Срещата между тях е по инициатива на посланика на Република България в Италия – Марин Райков.

Г-н Фамилиети запозна областния управител с италиански проект, който има за цел да работи в посока изучаването, превенцията и лечението на мозъчния инсулт. Една инициатива, която се е родила преди повече от две години в Рим, а нейната реализация вече стартира в София подкрепена от Ротари клубовете.

Проектът има за цел да запознае водещи български специалисти с начините и методите, чрез които италианските лекари успяват да направят ранна диагностика и превенция на голям брой инсулти. Предвижда се представянето на научно-техническа информация, разработена от големи италиански изследователски екипи, както и закупуването с помощта на Ротари клубовете в България на специализирана апаратура, с която да се диагностицира заболяването.

Областният управител обеща да инициира последваща среща между италианските специалисти и водещи пловдивски лекари, които да обменят информация и да работят в посока на превенция на инсултите и в Пловдивска област.

По време на разговора си, областният управител и г-­н Фамилиети, който е и президент на Международен консорциум за опазване и защита на природните и културни богатства на Средиземноморието и директор на Института за южна култура,  обсъдиха и възможностите за представяне на българската и италианската култура в Неапол и Пловдив. Двамата дадоха старт на идеята за побратимяване на област Пловдив и област Кампания, в която се намира и вторият град, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019г. – Матера.

Дженаро Фамилиети не скри задоволството си от факта, че е почетен консул на една държава като България с толкова древна култура и с толкова талантлив народ. Той покани Здравко Димитров на посещение в Южна Италия, по време на което ще бъдат обсъдени конкретни двустранни проекти.

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/