Новини

Заместник-областният управител Георги Пилев се преклони пред Апостола на свободата – Васил Левски

По традиция и тази година, кулминацията на честването посветено на 179-тата годишнина от рождението на Васил Левски ” беше в Карлово.

В  храм „Св. Николай”, архиерейски наместник отец Марко Тодоров отслужи Тържествена Света литургия и бяха поднесени цветя пред гроба на майката на Апостола Гина Кунчева, който се намира в двора на храма. От името на Областна администрация-Пловдив, цветя положи зам.-областният управител Георги Пилев.

С литийно шествие и духовата музика на 61-ва Стрямска механизирана бригада всички се отправиха към площад „20-ти юли“, където с химна на България и издигане на националното знаме и знамето на община Карлово започна празникът.

Кметът д-р Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на Карлово и откри празника.  „Карлово е градът, който е символ на българския дух….. Няма нищо по-естествено за карловци, рождената дата на Апостола да бъде и наш празник. Бъдете здрави! Бог да пази България!, Бог да пази Карлово“.

На площада в града бяха посрещнати рекорден брой участници в традиционния национален туристически поход „По стъпките на Апостола”. Ръководителите на шестте лъча рапортуваха на  кмета за успешно преминаване на прехода, а той им връчи грамоти.

В мероприятията се включиха: Георги Пилев – заместник-областен управител на област Пловдив, заместник-кметовете на община Карлово Антон Минев, Данка Люртова и Стойо Карагенски, Стефан Стефанов – секретар на общината, проф. Иван Стоянов – председател на фондация „Васил Левски” и носител на Наградата на Карлово за 2016 г., проф. Иван Гаврилов – дарител, носител на Наградата на Карлово за 2015 г., общински съветници, кметове на населени места, граждани и гости на града.

 Отбелязването на 179 години от рождението на Апостола  завърши с тържествен митинг-заря, който  се проведе на площад „ Васил Левски“. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов откри митинга. „Тази вечер сме тук под облачното и заредено с много добра енергия небе над Карлово, за да преклоним глава пред делото и живота на нашия велик съгражданин Васил Левски – човекът, който изрече думите „Аз съм посветил себе си на отечеството си от още от 61-во лето да му служа до смърт и да работя по народната воля. Какви думи само и как се забиват право в сърцето и остават там докато човек е жив. Той бе човекът, който изрече думите „За да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите задружни усилия”, защото ако не сме задружни, ако не работим задено нито ще сме силни, нито ще сме равни, нито ще имаме уважението на нашите съседи, припомни Кабаиванов.

Тези думи важат и за нашето съвремие”, каза той в словото си. „Да преклоним глава пред живота и делото на Апостола! Бог да пази нашите семейства и нашия обичан град! Да живее България”, завърши Кабаиванов.

На митинга присъства и Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която в приветственото си слово  каза:  „Въпреки трудностите и изпитанията, които днес изпитваме, въпреки лошите новини, които идат отвсякъде и притесненията за бъдещето ни, ако Левски бе жив, той нямаше да иска България да стои встрани изолирана, а да бъдем част от голямото европейско семейство.“

Поздравителни адреси до кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов по повод 179 години от рождението на Васил Левски и празник на Карлово изпратиха: Бойко Борисов – министър-председател на Република България, Екатерина Захариева – министър на правосъдието, Николина Ангелкова – министър на туризма, Йорданка Фандъкова – кмет на София, Донка Михайлова – кмет на община Троян и Николай Тодоров – председател на общински съвет Троян, Корнелия Маринова – кмет на община Ловеч, д-р Емил Караиванов – кмет на община Асеновград, Атанас Киров – кмет на община Стралджа, Гинка Чавдарова – изп. директор на НСОРБ, бригаден генерал Груди Ангелов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22680, Юрий Громоковский – председател на градски изпълнителен комитет град Барановичи, Република Беларус, Ани Янкова – заместник-председател на Национален комитет Петър Димков – София.

Тържествата, посветени на Апостола на свободата, завършиха с поднасянето на венци и цветя и празнична заря.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/