Областният управител Здравко Димитров прие новия посланик на Република Италия в София Н. Пр. Стефано Балди

Областният управител Здравко Димитров посрещна в кабинета си новия посланик на Република Италия в София Н. Пр. Стефано Балди, който пристигна на официално посещение в Пловдивска администрация. „Народите ни са много близки и по темперамент, и по култура. Нашите две държави имат богата древна история, с която се гордеем и за това е много важно да положим всички усилия да запазим и развием добрите партньорски взаимоотношения между тях“, каза в приветствието си Здравко Димитров.

От своя страна Н. Пр. Стефано Балди изтъкна, че е изключително радостен от възможността да е посланик в България. По време на визитата си той бе придружаван от Почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо.

Областният управител и посланикът на Италия обсъдиха възможностите за партньорство в социалната, спортната и културната  сфера. Г-н Балди прояви интерес към програмата на Пловдив за 2019 година и обеща да помогне в популяризирането на българската култура в Италия, както и на италианската у нас, с оглед домакинството на Пловдив и Матера като столици на културата в Европа през 2019 година.

Стефано Балди е роден в град Пиеве, област Умбрия в централна Италия, която през уикенда беше сред най-засегнатите от силното земетресение, което нанесе много материални щети, но за щастие не отне човешки животи. Той призова сънародниците си за смелост и надежда в тежките моменти.

Стефано Балди, който на 11 октомври връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев, влиза в дипломатическата кариера през 1989 г. Първият му мандат в чужбина е през 1991 г. като заместник-ръководител мисия в посолството в Дар-ес-Салам. През 1995 г. е назначен за първи търговски секретар в Постоянното представителство на Италия в ООН в Женева.

От дълги години Стефано Балди съчетава дипломатическата си работа с усилена академична дейност. Автор е на многобройни книги. Изследователската му дейност и последните му публикации са посветени на използването на новите технологии и социалните медии в дипломацията, на приложението на мениджмънта в дипломацията и на книгите, написани от италиански дипломати. Създава и поддържа блог за обучение „Diplo Learning corner“ и сайта „Дипломацията в образи“, посветен на исторически снимки на италиански дипломати. От 2013 до 2016 г. води по радио ЛУИС свое авторско седмично радиопредаване „Дипломация и околности“, посветено на професията на дипломата.

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017