Новини

Заместник-областният управител Георги Пилев произнесе слово на честването на Ботев в Калофер

Заместник-областният управител Георги Пилев произнесе слово по случай 169-та годишнина от рождението на Христо Ботев в Калофер.

Годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист бе тържествено отбелязана в родния му град Калофер. Георги Пилев присъства на тържествения митинг-поклонение, който започна от двора на НМ “Христо Ботев”, а официалната церемония се проведе пред Мемориален комплекс „Христо Ботев”. В словото си г-н Пилев каза:

„Скъпи сънародници,

Днес отбелязваме 169 години от рождението на един от най-големите синове на България – пламенния революционер, великия патриот, талантливия поет и публицист Христо Ботев.

Христо Ботев е сред личностите, които идват на този свят със знаците на своята предопределеност. Роден е на Рождество Христово – 25 декември 1847 г. – по нов стил 6 януари 1848 г. – Богоявление. Два големи християнски празника, които носят символиката на началото, на пречистването и на възраждането.

Преди 169 години се ражда онзи непокорен дух, който и днес пазим в сърцата и умовете си като висш символ на родолюбие и безрезервна отдаденост на каузата за свободна България.

Обаятелен като личност, Ботев се налага без усилия като върховен авторитет, като Войвода, повел дружина идеалисти към смъртта. Той вярва, че свободата се изгражда в душата и показа на дело, че за майка България е оправдана всяка саможертва: „Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да изпълним дългът си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.”

Ботев пробужда и формира националното съзнание, поддържа националното самочувствие, призван е да определя основните ценности и да възпитава в патриотизъм. Изящното му слово разпалва искрата на преклонение пред род и Родина. Чрез прозренията в поезията и публицистиката си, той синтезира идеи, емблематични за епохата, нейната бунтовна същност и революционни задачи.

За Ботев са изречени и изписани много слова и хвалебствени думи. През годините към неговите идеали са посягали мнозина и са го припознавали като свои идеологически баща. Но истинското величие на Ботев е в безкористната служба на обществото и вярата му в общочовешките идеали. Думите му „Но стига ми тая награда – да каже нявга народа: умря сиромаха за правда, за правда и за свобода…” и днес отекват като ехо и ни карат да се замислим за ценностите и духовността на нашето съвремие.

Осъзнаваме, че днес живеем в свят, в който е трудно да се издигнем до неговото чувство на безрезервна отдаденост и посвещаване в служба роду. Но нека именно днес се опитаме да припознаем моралните принципи и идеали, определящи националното ни достойнство, да се освободим от пристрастия и влияния, и да защитим истинските интереси на България!

За Ботев е невъзможно да говорим безстрастно, за това нека сведем глави, да сложим по едно цвете и да помълчим.   

Поклон!

След това стихове рецитира актьорът Иван Налбантов. Георги Пилев поднесе цветя в знак на почит и признателност пред величествения паметник на Христо Ботев , както и пред паметниците на родителите на гениалния поет – Иванка Ботева и даскал Ботьо Петков.
На тържествения митинг-поклонение присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Георги, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет Карлово, Стефан Стефанов – секретар на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Румен Стоянов – кмет на град Калофер, общински съветници, кметове на населени места, стотици граждани и гости на Калофер.

Георги Пилев уважи с присъствието си и празничното честване на 138 години от освобождението на гр. Карлово, което се състоя на 08 януари. Градът е освободен на 8 януари 1878 г. от руски войници и български опълченци, предвождани от ген. Павел Карцов. Бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на ген. Карцов, която се намира на Пулевата къща.

Последна редакция на 09 януари, 2017 в 14:56

Skip to content https://www.livechatalternative.com/