Акцент, Новини

Пловдив получи графични платна като подарък от побратимения руски град Санкт Петербург

Десет графични платна на известни руски художници с изгледи от емблематични места в Санкт Петербург получи като подарък Пловдив от побратимения руски град. Дарението бе връчено от диригента на Държавна филхармония в Санкт Петербург Михаил Голиков, представителите на ръководството на музикалната институция Валерий Ткаченко и Николай Лабутин, които пристигнаха в Пловдив за спектакъла Show Opera с участието на най-добрите гласове на Марийнския и Болшой театър. Трупата гостува в Града под тепетата по покана на областния управител Здравко Димитров и е приятелски поздрав от правителството на Санкт Петербург към побратимения град Пловдив по повод на избирането му за „Европейска столица на културата 2019“.

Дарението беше прието от заместник областния управител Евелина Апостолова и заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков в присъствието на артистичния директор на Държавна опера – Пловдив Лучано ди Мартино.

Картините са изложени във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“. Те ще останат определено време там, за да може пловдивчани и гостите на града да се запознаят с красотите на Санкт Петербург и с творчеството на художниците, заяви заместник-кметът Александър Държиков. Картините ще обогатят фонда с художествени произведения на Дома на културата.

Заместник областният управител Евелина Апостолова благодари за подаръка от името на областния управител Здравко Димитров.

Артистичният директор Лучано ди Мартино благодари от името на Държавна опера – Пловдив и подчерта сътрудничеството между двата града. Той сподели, че има много приятели в Санкт Петербург, където две години е бил диригент в Мариинский театър.

Освен тези картини носим и музикалното живо творчество от Санкт Петербург. Надяваме те да останат във вашите сърца, споделиха гостите от побратимения град.

В 19 часа тази вечер в Дома на културата „Борис Христов“ традиционният Пролетен бал в Операта ще представи за първи път в България „Опера шоу“ – един проект, превърнал се във визитна картичка на Санкт Петербург.  Спираща дъха музика, популярни оперни арии, безсмъртните неаполитански песни и колоритни руски романси ще звучат в изпълнение на най-добрите гласове на Руската школа – солисти на Марийнския театър, Болшой театър, Виенската държавна опера и др.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/