Новини

Областният управител Здравко Димитров е инициатор на първия урок по родолюбие в Пловдив

По инициатива на областният управител Здравко Димитров и вестник „Стандарт“, беше проведен  първият открит урок по родолюбие, посветен на делото на светите братя Кирил и Методий. Събитието се проведе в зала Съединение на Историческия музей в Пловдив.

Областният управител приветства Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, зам.-министъра по културата Амелия Гешева, депутата Велислава Кръстева, председателя на Общински съвет Савина Петкова, зам.-кметът Стефан Стоянов, главния редактор на вестник „Стандарт“ Соня Бозукова, проф. Овчаров  и присъстващите ученици и учители.  Той се обърна към децата с думите „Както всички ние имаме майка, така и всички ние сме българи и нашата родина е България. Когато пораснете, вероятно някой от вас ще отидат в чужбина. Едни ще се върнат, други може би няма да се върнат, но нека никога да не забравяте, че сте българи. Че сте потомци на непобедим народ. Пловдивска област е дала  много бележити личности, с които трябва да се гордеем. Тук са родени и Ботев, и Левски, и Евлоги и Христо Георгиеви, и Иван Вазов. В Пловдив Христо Г. Данов е основал първата печатница, първото честване на денят на Кирил и Методий се е състояло именно в нашия град. Имаме много поводи да се гордеем като нация, но за съжаление, ние сме единни само, когато сме притиснати. А единството на нацията трябва да е постоянно. Бъдете истински българи със сърцата си!“

Лично Негово високо преосвещенство пловдивският митрополит Николай благослови над сто деца от двете пловдивски училища, носещи името на Кирил и Методий  и  учениците от Хисаря и Асеновград, чиито школа имат за патрон светите братя.

След това проф. Овчаров изнесе увлекателна лекция за живота и делото на Кирил и Методий и техните ученици. Провокиран от скандала, който се разрази в последните дни около  изказването на руския президент Владимир Путин, че кирилицата идва от Македонската земя,  проф. Овчаров разказа на младите хора каква е историческата истина. Той им обясни, че кирилицата е преработен вариант на глаголицата, създадена от братята Кирил и Методий. Килирицата е дело на учениците на братята, като най-голяма роля в нейното съставяне има Климент Охридски. Азбуката е състъвена по заповед на Симеон I, за нуждите на българската държава, защото глаголицата е била доста по-тежка и трудна за употреба. Новата азбука изменя графично своя вид и звуково съкращава някой от глаголическите букви. По този начин тя се доближава до азбука за масова употреба, каквато е била по нуждите на Симеон.  Поради универсалността си Кирилицата успява да се наложи и над много далечни за нас народи.

В края на открития урок, областният управител връчи и лично на директора на Народна библиотека „Иван Вазов“ дарение от 150 книги на бележити български автори. Инициативата, която той поде, беше обявена на 11 май, когато бе тържественото честване Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий във фоайето на Областна администрация – Пловдив.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Последна редакция на 22 юни, 2017 в 10:54

Skip to content https://www.livechatalternative.com/