Новини

Зам.-областният управител Евелина Апостолова пожела „На добър час“ на „Opera Open“

Зам.-областният управител Евелина Апостолова приветства с поздравителен адрес от името на областния управител Здравко Димитров и пожела успех на оперния фестивал „Opera Open“. Магичният спектакъл „Орфей и Паганини“ даде начало на петото издание на фестивала в Пловдив. В поздравителния адрес се казва:

„УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НАЙДЕНОВА,

Приемете най-сърдечните ми пожелания, които чрез Вас отправям и към творческия състав на Държавна опера – Пловдив, и към гостуващите певци, и инструменталисти, които тази година ще вземат участие в едно от най-стойностните събития в културния живот на града – оперния фестивал Opera Open 2017г.

Поздравявам Ви за това, че през годините, в които управлявате културната институция в града, успяхте да възбудите интереса на млади и стари, и да привлечете много нови почитатели на това  красиво изкуство.

Рядко може да се види древният амфитеатър препълнен до краен предел от хора, дошли да видят оперен спектакъл, а емоцията на вечерите да остане незабравима.

Благодаря Ви, че променихте старомодното клише, че оперният жанр е елитарно изкуство, предназначено за тесен кръг меломани.

Фестивалът Opera Open опроверга това клише и се превърна в истинско събитие в културния живот на града, защото това е мултижанрова платформа, отворена и за опера, балет, оперета, мюзикъл и модерен танц.

Поздравявам Ви, че сбъднахте най-голямото ни желание да се говори за операта тук и сега, а не в минало време и благодарение на Вас и екипът Ви, Пловдив вече е на културната карта на Европа.

Искам да завърша приветствието си към Вас с думите на незабравимия режисьор Крикор Азарян, който казваше „Магията на изкуството е в събуждането на духовното съзнание. То е чудотворната сила , която може да превърне въглена в диамант”.

На добър час!“

Меломаните, които бяха изпълнили до краен предел Античния театър в Града под тепетата, имаха удоволствието да чуят вълшебните звуци на кристален орган, в изпълнение на Мишел Деньов и виртуозът Марио Хосен, който напълно заслужено е наричан „Българският Паганини“. Музика от различни епохи пресъздаде една от най-обичаните легенди за тракийския певец Орфей и неугасващата му любов към Евридика.

В концерта бяха използвани части от класически музикални произведения като оперите L’ Orfeo на Монтеверди, Orfeo ed Euridice на Глук, Orphée aux enfers на Офенбах , „Орфически танци“ на Георги Арнаудов, които са вдъхновени от орфически музикална текстове, намерени в Константинопол и дешифрирани от големия български композитор. Диригент на спектакъла бе световно известният френски флейтист  проф. Жан Фернандис, който изпълни и невероятно соло на флейта, докато дирижираше пловдивския филхармоничен оркестър. Музикантите Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Сара Айролди и Лука Поца  от „Арена ди Верона Квартет“ бяха гост-солисти на музикалното представление. Талантливото италианско мецосопрано Никол Брандолино изпълни наситената с драматизъм и силни страсти ария от операта „Орфей и Евридика“  от Кристоф Вилибалд Глук. Уникалното въздействие на спектакъла се дължеше на впечатляващия драматургичен подход и на изключителната мултимедийна сценография, дело на визуалния артист Поли Герасимова, която с невероятно ефектен 3D  мапинг  буквално „облече“ древната сцена със светлини и образи, които разказваха легенди. Митът за Орфей оживя и благодарение на вълшебната хореография на Боряна Сечанова и балетистите на Държавна опера – Пловдив.

 

Последна редакция на 15 юни, 2017 в 10:20

Skip to content https://www.livechatalternative.com/