Новини

Областният управител Здравко Димитров почете празника на Пловдивския гарнизон

Областният управител Здравко Димитров почете празника на Пловдивския гарнизон – 4 юли.

Честването, което беше възобновено миналата година след дълъг период на прекъсване, започна с военен парад на формированията на 68-ма бригада, който премина през главната улица на Пловдив.

Сред официалните гости бяха зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева, началникът на отбраната – генерал Андрей Боцев и началниците на трите вида въоръжени сили и митрополит Николай, който отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България офицери и войници.

4 юли (по стар стил 21 юни) е денят, в който през 1913 година Българската армия побеждава сръбската армия в битката при Криволак. Тогава войниците от 9-и пехотен Пловдивски полк влизат в решителен бой със сръбските войски край Криволак, днешна Македония. Денят на победата в това сражение на иначе завършилата фатално за България Междусъюзническа война. През 1926 г. денят е обявен за празник на Втора тракийска дивизия и в продължение на години е бил официален боен празник на Втора Тракийска дивизия и на Пловдивския гарнизон. След 1944 г. парадът е отменен, а традицията бе възстановена миналата година.

Войниците преминаха с тържествен марш пред официалната трибуна, след което бяха положени венци пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили войнския си дълг, известен като паметника на Гюро Михайлов.

Празникът продължи с  тържествен концерт, който се проведе в Концертна зала с участието на Ансамбъла на въоръжените сили и Военния духов оркестър.  Министър Каракачанов присъства на тържествената заря-проверка в Пловдив.

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/