Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров присъства на тържествения митинг-заря по случай 180 години от рождението на Апостола

С тържествен митинг-заря в Карлово бе отбелязана 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

На тържественото честване присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров, министри, депутати от всички парламентарни групи, кметове, общински съветници, а стотици жители и гости на града изпълниха до краен предел площад „Васил Левски“.

Преди началото на церемонията, президентът  Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха и разговаряха на четири очи с областния управител Здравко Димитров и кмета на Карлово Емил Кабаиванов в залата на градския Обреден дом.

Тържественото честване започна с посрещане на знамето на карловския революционен комитет, след което президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителни части на Българската армия.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов се обърна от името на своите съграждани към присъстващите представители на правителството да започнат борбата за изработване и формулиране на новата българска национална идея и новата национална доктрина.

Президентът Румен Радев произнесе тържествено слово:

Преди 180 години тук в Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев, безправен, но непокорен. Той ще извърви пътя на свободата преди другите, заради другите.

Казват, че историята крачи неумолимо, но понякога нейното безверие трае векове. Нужна са хора с много кураж, които да я уловят за ръка и да я измъкнат от калта. Малцина са призвани и един от тях е Апостолът, сред онези, които ускоряват хода на историята.

Абаджия, дякон, даскал, хъш, четник. За 35 години Левски се извисява до стратег и държавник. Приживе той вече е мит, а бесилото му се превръща в българското разпятие, предвестник на нашето възкресение. Още млад, Дяконът захвърля спасението в религията, но не губи вярата. Загърбва служенето, прегръща риска на революцията, но не забравя смирението. Тъкмо той, водачът, проповядва да обичаме от сърце оногова, който ни показва грешката. Левски мечтае дръзко, говори кратко, но всичко това прави с непобедимо търпение и постоянство. Действа решително. Презира празнословието. Самият той пише – интригата спира хода на народната работа.  Убеден е, че трябват дела, а не думи. За себе си скромно казва – аз съм се обещал на отечеството си, жертва за освобождението му. За него родолюбието не е трапеза, а мисия.

Тежко е днес да констатираме, че днешната българска политика е печално отрицание на онова кредо на Апостола. От тук и бедите ни. Но Апостолът ни завеща и спасителния път и личния пример и думите „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща, и ние него обръщаме“.

От рождението на Апостола ни делят едва 180 години. Днес България е свободна държава, но мнозина я напускат, а усещането за несправедливост е масово. Защото свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви. Да поеме отговорност за думите и делата си. Да прозре, че обръщането на времето зависи от самия него. Да не дава подпора на глупците и мнимите родолюбци, както светваше Апостолът. Да разбере, че примирението е слабост, но смирението е сила. Както онова момче от Карлово, което захвърли расото си, за да дари на своя народ не утеха, а свобода. Както мъжът, дръзнал да предизвика цяла империя, който загуби себе си, но спечели своя облог с историята. Спечели за цял народ. Тогава нашата Република ще бъде Чиста и Свята.

Поклон пред Апостола на Българската свобода!“

Пред паметника на Апостола в Карлово бе положен гирлянд на признателност и венци и цветя от управляващи, политически партии, организации и много граждани.

Тържественото отбелязване на 180-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода завърши с фойерверки, които озариха нощното небе на Карлово.

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/