Акцент, Новини

Областният управител присъства на тържествения молебен в чест на 132 години от Съединението на България (обновена)

Областният управител Здравко Димитров,  заместник-областните управители и главният секретар на Областна администрация-Пловдив присъстваха на тържествения молебен в чест на 132 години от Съединението на България.

В катедралния храм Света Богородица присъстваха и  кметът на града Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, бригаден генерал Явор Матеев, началник на Пловдивския гарнизон и командир на 68 бригада Специални сили, лидери на партии, депутати, районни кметове, представители на българската държавност, общественици и християни.

Молебенът бе отслужен от Пловдивския митрополит Николай и свещеници от епархията. „Нека духът на единството никога не оставя българския народ, неговата държава, неговото общество, неговата майка кърмилница – родната Българска православна църква. Нека никога не позволяваме силите на разделението да надделеят в общественото ни съзнание. Като имаме пред очи примера на нашите достойни предшественици, извоювали в далечната 1885 година Съединението на Източна Румелия с Княжество България, да пазим нашето народно и църковно единство, та с Божията помощ и с усилията на всеки един от нас, да пребъде да пребъде нашата страна и от Бога благословена България. Амин“, благослови Митрополит Николай.

След молебена всички официални лица положиха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Кулминацията на тържествата в Пловдив бе тържествената заря-проверка на площад „Съединение“, на която присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив, председателят на Общинския съвет, депутати, политици от различни политически сили, военни.

Държавният глава и главнокомандващ Военните сили прие строя на почетната рота на  поделенията на Сухопътни войски и Пловдивския гарнизон и произнесе тържествена реч, в която се казваше „Съединението е първият бляскав и успешен епизод по трънливия път на модерна България. То е дълбоко обмислен, колективен акт на един вдъхновен народ. Народ, опиянен от свободата и готов на жертви в името на благородната цел – националното обединение и отхвърлянето на всяка зависимост. През септември 1885 година един възкръснал народ взе съдбата си в свои ръце и заличи границите, начертани от великите сили. Опожарената след Априлското въстание Тракия, мъчениците от Батак и Панагюрище, които с кръвта си откупиха българската свобода, станаха заложници на интересите на близки и далечни страни, но Съединението поправи тази историческа несправедливост. Вече 132 години се връщаме към този славен момент – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Опитваме се да проумеем как тъй на седмата година от свободата българите се оказват по-зрели, отколкото сме днес, способни да постигнат национална цел с един почти безкръвен акт. Достатъчно силни да отстоят Съединението при Гургулят и Сливница два месеца по-късно и способни да превърнат младата си държава от зрител в актьор на балканската и европейската политически сцени.

Нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885г. В личната отговорност и спомена за времето, когато политици и граждани се възприемат и действат като актьори на историята, а не като нейни безпомощни заложници“.

Президентът Румен Радев подчерта, че по празниците не ни трябват възхвали, а разум и почит към смелите, които плащат цената на малодушните.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Последна редакция на 07 септември, 2017 в 20:16

Skip to content https://www.livechatalternative.com/