Акцент, Новини

За втора година Областна администрация – Пловдив е партньор на европейската инициатива „Спаси живот“

За втора поредна година, по предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL,  21 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя. Мотото на тазгодишната операция, посветена на Европейската седмица на мобилността (от 16 до 22 септември), е „СПАСИ ЖИВОТ!“ и се подкрепя от Европейската комисия.

Това беше поводът, който събра пред сградата на Областна администрация – Пловдив, на ул. „Младежка“2,  представители на областта в лицето на зам.-областния управител Петър Петров, председателят на Общинския съвет – Савина Петкова, зам.- кметът Георги Титюков, представители на КАТ, БЧК, депутати, „Опитваме се да съберем всички, които по някакъв начин са съпричастни към намаляването на смъртността и травматизма на пътя. Единствено след като обединим усилията си, можем да постигнем реални резултати“, заяви инспектор Ботьо Гергинов от КАТ, който е инициатор на събитието рокерски организации, журналисти и жители на града.

 „Опитваме се да съберем всички, които по някакъв начин са съпричастни към намаляването на смъртността и травматизма на пътя. Единствено след като обединим усилията си, можем да постигнем реални резултати“, заяви инспектор Ботьо Гергинов от КАТ, който е инициатор на събитието

„Включването на България в операцията е стъпка към намаляване броя на ранените и загиналите от инциденти на пътя и ще ни нареди до държавите, запазили повече човешки животи. Това трябва де превърне в основна мисъл на всички водачи, не само за един ден в годината, какъвто е днешния, а всеки път, когато излязат на пътя“, каза в приветствието си зам.-областният управител Петър Петров.

Всички присъстващи се обединиха около идеята да се апелира при всеки възможен повод за повече толерантност, отговорност, солидарност и култура по пътищата. Те  символично демонстрираха подкрепата си на инициативата като се събраха в кръг, символизиращ идеята за „нула жертви на пътя.

 Дистанционно към инициативата се включиха и над 20 родни звезди, които се снимаха в подкрепа на инициативата на пловдивската полиция. Досега свои снимки и лични послания към шофьорите в подкрепа на начинанието са изпратили спортисти като Христо Стоичков, Катя Дафовска, Стойчо Младенов, футболните клубове на Локо и Ботев, както и много други прочути имена. Световноизвестният цигулар Мичо Димитров също се е включил със селфи в битката с катастрофите. Покани за участие с фото са изпратени до звезди като Кубрат Пулев, Бианка Панова, Наско Сираков и още куп знаменитости.

През деня, служители на Областна администрация-Пловдив, се включиха в раздаването на флаери на възловите кръстовища в града, с помощта на  които водачите могат да се запознаят какво да правят, ако станат жертви или свидетели на пътен инцидент.

Според статистиката, около 70 души дневно загиват по пътищата на Европа. През 2016 година жертвите са 708, а от началото на годината до сега – 445.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/